Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy.

Mam pytanie ponieważ od czasu do czasu zaraz po odpaleniu samochodu skrzynia automatyczna przeciągnie pierwszy bieg dokładnie do 2,5 tys. obrotów (nigy więcej) i dopiero wrzuca dwójkę z lekkim szrpnięciem. Zdarza się to tylko ten jeden jedyny raz przy pierwszej zmianie z 1 na 2 i bardzo rzadko ale dzisiaj na 10 odpaleń samochodu zdarzyło sie to 3 razy. Nieraz jeżdżę miesiąc i nic przy spokojnym dodawaniu gazu rzeby rogrzać ASB normalnie automat przerzuca mi z 1 na 2 przy ok 1800 obr. Skrzynka cały czas pracuje jak marzenie. Nie szrpie, nie przeciąga biegów poza tymi wyjątkami. Dodam że jeżdżę na bardzo krótkich odcinkach na których silnik nie dogrzewa się zupełnie i do tego bardzo spokojnie żeby nie katować zimnej ASB. W pałę daję jej dopiero jak się dobrze rozgrzeje po przejechaniu kilku km co się rzadko zdarza. Zauwarzyłem że dzieje się tak jak przejadę jakiś krótki odcinek (np. 500m). Na rozgrznej skrzyni nie zdarzyło mi sie to jeszcze nigdy tylko zawsze po przejechaniu krótkiego odcinka.

Czy jest to jakiś powód do zmartwień? Czy automaty nieraz tak poprostu mają? Może zbyt rzadko ją cisnę? :mrgreen:

Opublikowano

Normalne.

Zero powodu do zmartwień.Zimny automat ma prawo przeciągać itp (ale w granicach rozsądku).

Wiadomo-nie szalej na zimnym.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...