Skocz do zawartości

320 coupe M52 - dudnienie/stukanie chyba w dyferencjale :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas jazdy szłychać stukanie dochodzące gdzieś z tyłu. Stukanie nasila się od wakacji. Myślałem, że mam guza na oponie bo to taki dźwięk. Najbardziej słyszalny przy ok 1600 obr/min na 5 biegu. Napewno nie z silnika bo robiłem próby z wyłączeniem silnika podczas jazdy. Kupiłem ostanio 4 nowe zimówki i stukanie jak było tak jest! Felgi mam proste!

Myślę, że coś złego dzieje się z dyfrem :-( Gdyby któreś łożysko koła było uszkodzone to raczej by wyło jednostajnie. Może podpora wału?

Opublikowano
Witam

Podczas jazdy szłychać stukanie dochodzące gdzieś z tyłu. Stukanie nasila się od wakacji. Myślałem, że mam guza na oponie bo to taki dźwięk. Najbardziej słyszalny przy ok 1600 obr/min na 5 biegu. Napewno nie z silnika bo robiłem próby z wyłączeniem silnika podczas jazdy. Kupiłem ostanio 4 nowe zimówki i stukanie jak było tak jest! Felgi mam proste!

Myślę, że coś złego dzieje się z dyfrem :-( Gdyby któreś łożysko koła było uszkodzone to raczej by wyło jednostajnie. Może podpora wału?

Jeżeli tak jezdzis na 5 biegu 1600 obr. to nic dziwnego aby patrze jak i silnik bedzie chuczal.

Opublikowano

Chodziło bardziej mi o prędkość. Najbardziej słychać tak przy ok 60 km/h.

Silnik 2.0 R6 uważam za elastyczny i spokojnie na 5 da się jeździć 60 km/h ale to już inny temat. Jak jadę i wyłączę silnik, wrzucę na luz to przy ok 60 najbardziej słychać.

Opublikowano

Na jakimś innym forum wyczytalem, że koleś miał podobny problem. Napisał, że miał uszkodzony jeden tryb w moście.

Kiedyś, w innym samochodzie miałem padnięte łożyska w kołach to dźwięk był całkiem inny. Łożyska wyły jednostajnie. U mnie jest dudnienie jakbym miał guza na oponie. Nawet nie mam jak tego sprawdzic na kanale...

• 10 miesięcy temu...