Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem właścicielem świetnej beemki e46 kompakt td z 2003 roku, jak dla mnie błyskawica świetnie się nią jeżdzi:8) dodam że to moja pierwsza beemka

jednak nic nie jest idealne :? zatem do rzeczy:

1) jak wygladają koszt roboty hamulca ręcznego, widzę że słabo trzyma niestety

2) nie mogę zmienic ustawień komputera pokładowego licznik dzienny i przebieg działa ale nie mogę zmieniac jego ustawień, ani zresetować licznika dziennego, robię wszystko jak pisza w instrukcji e46 ale to nie daje żadnego skutku u mnie to pokrętło po lewej stronie jakby wogóle nie działało??

nie chcę go na siłę przekręcać ani wciskać bo nie chcę nic uszkodzić czy ktos z was miał podobny problem jeśli tak to jak to udało sie rozwiążać??

3) wciskając dsc nic się nie dzieje nie swieci żadna kontrolka ani dioda obok przycisku i nie wiem czy to wogóle działa?? po czym to poznać ze jest dsc włączone

to moje pierwsze spostrzeżenia co do mojej bety z pierwszych dni uzytkowania auta.

pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D

Opublikowano

1) jak wygladają koszt roboty hamulca ręcznego, widzę że słabo trzyma niestety

Najlepiej jechać na SKP (stacja kontroli pojazdów) i zbadac siłę hamowania. Byś może wystarczy u ciebie podciągnąc linkę.

2) nie mogę zmienic ustawień komputera pokładowego licznik dzienny i przebieg działa ale nie mogę zmieniac jego ustawień, ani zresetować licznika dziennego, robię wszystko jak pisza w instrukcji e46 ale to nie daje żadnego skutku u mnie to pokrętło po lewej stronie jakby wogóle nie działało??

nie chcę go na siłę przekręcać ani wciskać bo nie chcę nic uszkodzić czy ktos z was miał podobny problem jeśli tak to jak to udało sie rozwiążać??

Było na forum gdzieś coś poruszane - chyba chodzi o jakiś plastik, który się wyłamuje i należy go naprawić. O ile sie nie myle jest w dziale zrób to sam.

3) wciskając dsc nic się nie dzieje nie swieci żadna kontrolka ani dioda obok przycisku i nie wiem czy to wogóle działa?? po czym to poznać ze jest dsc włączone

Powinna świecić się kontrolka na liczniku po środku taki trójkącik. Dodatkowo jak przycisniesz DSC na dłużej to wyłącza się on całkowicie i wtedy dodatkowo ścieci na żółto kontrolka hamulca.

Jak sprawdzić czy działa - najlepiej na sliskiej nawierzchni. Wybierz sobie kawałek drogi nieużywanej i spróbuj wyprowadzić auto z toru jazdy. Spróbuj gwałtownie ruszyć i zobacz czy koła buksują w miejscu. U mnie np przy próbie gwałtownego ruszenia komputer zmniejsza moc przekazywaną na koła, przy próbie obrócenia auta w zakręcie słychać działanie ABSu który odblokowuje hamulec któregoś z kół - etc....

Pzdr,

Opublikowano

Witam.

1. Koszt naciągnięcia hamulaca ręcznego, napewno nie bedzie wielki ale nie jest tez problemem zrobienie go samemu. Njaszybciej naciagnąć go przy dzwigni tzn. po sciągnięciu skórzanego mieszka, bedą widoczne dwie śruby (lewa do lewego koła, prawa do prawego) kręcąc nimi w prawą stronę naciągniemy hamulec ręczny. Potrzebny długi klucz nasadkowy 8 mm.

2. Kasowanie licznika dziennego odbywa się przez wciśnięcie lewego przycisku na tarczy licznika - po naciśnięciu słychać charakterystyczne kliknięcie - po zwolnieniu przycisku, stan licznika powinnien się wyzerować. Jeśli tak się nie dzieje być może jest coś nie tak!?

3. Po odpaleniu silnika (lub przekręceni kluczyka w stacyjce na drugą pozycję) wciskając przycisk powinien zaświecić się na kolor pomarańczowy symbol DSC w centralnej części liczników (między tarczą prędkościomierza a tarczą obrotomierza) - to jest symbol okręgu (właściwie strzałki) w srodku snajduje sie trojkąt z wykrzyknikiem .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzieki za szybka reakcję :)

dopiero co poznaję betę, dziś jak wróce z pracy to sprawdze dsc czy zapali mi sie taka kontrolka

z kolei jesli chodzi o zerowanie licznika i lewe pokrętło to nie mogę go wcisnąć nie słychać żadnego kliknięcia ani nie moge przekecić :(

poszukam na dziale zrób to sam

pozdrawiam

Opublikowano
o kliknięcia ani nie moge przekecić :(

O ile pamietam przekreca sie PRAWY przycisk nie lewy... ustawia sie nim zegarek. Kasowanie odbywa sie takze poprzez PRZYTRZYMANIE a nie samo nacisniecie przycisku na manetce kierunku BC

Xdrive

Koder