Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym prosić o kilka porad z Waszej strony.Jak znajdę chwilkę czasu zmieniam u siebie wahacze górne i chciałbym się dowiedzieć jak mocno należy dokręcać sworznie i silentbloki.Czy sworznie w nowym wahaczu należy delikatnie dobić przy zakladaniu wahacza czy nakrętka je dociągnie ?

Poprosze o wszelkie rady które przychodzą wam do głowy.

Opublikowano

Czesc Pawel,

1)nie uderzaj w oslone swoznia a tym samym nie dobijaj,bo mozesz go zniszczyc. Lepiej uzyc wyobrazni i naprezyc caly wahacz tak aby sam wszedl jak najglebiej i sie sklinowal,wowczas nie ma klopotu z dokreceniem nakretek.

2)na max nakretki wahaczy,lacznikow itd dokreca sie dopiero po postawieniu autka na kolach i warto o tym pamietac.

3)co do sily dokrecania to na pewno w manualu do E32 beda podane nm,ale na logike zawieszenie skreca sie tak,aby nie zerwac sruby i aby miec pewnosc ze sie samo nie rozkreci, wiec znowu przyjdzie polegac na wyczuciu.

4)W fazie dokrecania robic tylko plynne ruchy i nigdy nie szarpac kluczami,bo zamiast dokrecic zerwiesz gwint lub ukrecisz srube.

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

Opublikowano

Dziękuje matrix.Klucza dynamometrycznego nie mam zeby sprawdzic nanometry ale myślę że dam rade to dokrecic.Pozatym te gwinty nei sa moze az takie słabe żeby dało się je łatwo zerwać :)

Odnośniego finalnego dokrecania kiedy autko stoi na postoju dzisiaj wlasnie się dowiedziałem - w przeciwnym wypadku kiedy dokrecimy silentbloki na kiedy auto bedzie podniesione to po opuszczeniu auta tulejki będą naprężone co spowoduje szybsze ich zużycie.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś rady to chętnie ich wysłucham.