Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
.Dzis dotykałem węży przy chłodnicy górny był gorący a dolny zimny.Czy to normalne?Dodam,ze wskazówka temperatury była w pionie.Połowa podziałki to max. wskazanie.Kilka razy sie tylko troszke wychyliła ponad połowe(w lecie). :reading2: nie znalazłem informacjii na ten temat. :idea:.Doradzcie
Opublikowano
.Dzis dotykałem węży przy chłodnicy górny był gorący a dolny zimny.Czy to normalne?Dodam,ze wskazówka temperatury była w pionie.Połowa podziałki to max. wskazanie.Kilka razy sie tylko troszke wychyliła ponad połowe(w lecie). :reading2: nie znalazłem informacjii na ten temat. :idea:.Doradzcie

Bo to jest tak - masz 3 przewody:

1. Zasilanie ( na dole ze zbiorniczka wyrównawczego )

2. Powrót malego obiegu

3. Powrót dużego obiegu

Rozumiem że gorący masz powrót z małego obiegu (górny wąż) - bo ten wąż zawsze jest ciepły. Powrót z dużego obiegu jest ciepły tylko wtedy gdy otwiera się termostat. Inaczej - gdy nie ma potrzeby silnego chłodzenia i układ pracuje na małym obiegu - to dolny powrót dużego obiegu będzie zimny.

Pzdr,

P.S. Odpisałem ci na PW - tylko nie wiem czemu to się jeszcze nie wysłał.