Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam wymienić uszczelki tłoczka w tylnym zacisku hamulcowym. Będę to robił pierwszy raz. Sporo czytałem o tym w necie, jednak mam nadal parę pytań i proszę Was o pomoc. :)

1. Czym zaślepić przewód hamulcowy po jego odkręceniu od zacisku, tak aby nie wyciekał płyn?

2. Czy po odkręceniu jednego zacisku będe musiał odpowietrzać cały układ (wszystkie koła), czy tylko to jedno koło?

3. Jakie rurki gumowe będe potrzebował do odpowietrzenia hamulca? Jakaś specjalna średnica? Czy kupię takie w każdym sklepie motoryzacyjnym?

4. Jakiekolwiek inne pomocne rady? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,

sker

Opublikowano

Odpowietrzałeś kiedyś hamulce? Samemu bez zestawu podciśnieniowego jest raczej ciężko - a jak ktoś pomaga, to wężyk się zakłada po to, żeby łatwo było płyn do słoika zlewać, zamiast lać na ziemię (bo teoretycznie można i bez tego).

Jedyny patent jaki widziałem, to zaciśnięcie przewodu.

Poza uszczelkami dobrze by było zastosować specjalny smar - chyba nawet jest taki dedykowany do tłoczków hamulcowych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolega Varrol ma rację, jak nie masz nikogo do pomocy to będzie ci ciężko.

Odpowietrzasz tylko koło naprawiane.

Dobrze jest po zdjęciu zacisku popompować hamulcem, żeby tłoczek wyszedł (oczywiście nie cały). Łatwiej go potem wyjąć.

Ogólnie na pierwszy raz bym się bał za to brać bez obecności kogoś, kto ma pojęcie.

Opublikowano

Będę to robił ze znajomym, który ma spore pojęcie o mechanice, ale zacisku hamulca jeszcze nie rozbierał.

Ja sam też nie mam dwóch lewych rąk, więc mam nadzieję, że sobie jakoś poradzimy.

W teorii wiem jak to powinno się robić, ale jak to się mówi... diabeł tkwi w szczegółach, więc wolę znać te szczegóły :)

pozdrawiam

Opublikowano

Już po robocie. Dzięki za porady i linka. Regeneracja faktycznie była łatwiejsza niż by się wydawało. Jakby ktoś miał jakieś pytania w tym temacie to służę radą :)

pozdrawiam