Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chcę założyć u siebie w e38 spryskiwacze reflektorów wie ktoś może co muszę kupić jaki będzie tego koszt i jak to zamontować żeby działało z góry dzięki
Opublikowano

Teoretycznie żeby to było jak ori powinieneś wymienić nawet moduł wycieraczek i przełącznik :lol:

Ale możesz po prostu kupić nowy zbiornik i węże, oczywiście końcówki spryskiwaczy na zderzak. I po prostu zrobić to tak, że po włączeniu spryskiwaczy na szybę będą od razu działać spryskiwacze na lampy, czyli po prostu przy zbiorniku z płynem, dajesz prąd z silniczka od wycieraczek do silniczka od lamp. I działa bez problemu.

Opublikowano
Teoretycznie żeby to było jak ori powinieneś wymienić nawet moduł wycieraczek i przełącznik :lol:

A w jakim celu?

Bo jak masz spryskiwacze ori na lampy to masz inny przełącznik :)

Opublikowano

A w jakim celu?

Bo jak masz spryskiwacze ori na lampy to masz inny przełącznik :)

Ośmielę się nie zgodzić - inna manetka wycieraczek dotyczy wersji z intensywnym myciem (guziczek "S" - symetryczny do "BC" na dźwigni kierunkowskazów), a to ma się nijak do spryskiwania reflektorów.

Opublikowano

Podstawowa różnica to pojemność zbiorniczka na płyn. Jeżeli masz 4,5 litra masz go przystosowanego do szyb, jeżeli ma pojemność 6 litrów masz szyby+światła! O ile nikt Ci tego nie wygryzł pojemność jest napisana na "zatykotku" zbiorniczka :)

PS. jak widzę nie wiesz po co ten guzik. Pod maską masz 2 zbiorniczki jeden jest mały i ma pojemność ok 1 litra! Nie lej tam płynu bo możesz zepsuć dysze dozujące. Leje się tam oryginalny koncentrat "do intensywnego mycia" jest to oryginalny produkt BMW nie jest zbyt drogi (ok 25zł) dostaniesz go w każdym ASO BMW jest to środek który nie zamarza (nie ma letniego i zimowego) i jest bardzo wydajny. W duży zbiornik lejesz samą wodę :) oczywiście nie zimą :duh: koncentrat jest dozowany automatycznie. A naduszenie przyciska powoduje uruchomienie funkcji "intensywnego mycia" koncentrat jest dozowany mocniej itd swietnie zmywa, lepiej niż cokolwiek innego, świetnie radzi sobie nawet z zaschniętymi muszkami itd

Pozdro

Opublikowano
Racja ten przycisk jest do intensywnego spryskiwania, myślałem że jednak ma on jakiś większy związek, mimo to trzeba zmienić moduł wycieraczek, aby spryskiwacze reflektorów działały tylko jak lampa włączona, idzie to zrobić bez zmiany modułu ale już za duża rzeźba ;)
Opublikowano
Racja ten przycisk jest do intensywnego spryskiwania, myślałem że jednak ma on jakiś większy związek, mimo to trzeba zmienić moduł wycieraczek, aby spryskiwacze reflektorów działały tylko jak lampa włączona, idzie to zrobić bez zmiany modułu ale już za duża rzeźba ;)

No i nie zgodzę się po raz drugi....

Nic nie trzeba zmieniać, należy zakodować moduł do pracy ze spryskiwaczami. Nie jest to oczywiście operacja "banalna" i dostępna dla każdego ale jak najbardziej wykonalna a co ważne, zachowująca auto w stanie, jakby nic nie było dłubane.

Opublikowano

No i nie zgodzę się po raz drugi....

Nic nie trzeba zmieniać, należy zakodować moduł do pracy ze spryskiwaczami. Nie jest to oczywiście operacja "banalna" i dostępna dla każdego ale jak najbardziej wykonalna a co ważne, zachowująca auto w stanie, jakby nic nie było dłubane.

najprościej jest tak zrobić jak opisałem w 1 poście, bo jak piszesz to nie każdy ma możliwość przeprogramować go, więc albo zrobić jak napisałem wyżej lub wymienić ten moduł.

Opublikowano

najprościej jest tak zrobić jak opisałem w 1 poście, bo jak piszesz to nie każdy ma możliwość przeprogramować go, więc albo zrobić jak napisałem wyżej lub wymienić ten moduł.

Co kto lubi :)

Zakładasz rurki, podpinasz pompkę i jedziesz do ASO na w kodowanie mycia lamp - to może każdy i taka operacja nie będzie przesadnie droga (podejrzewam, że może wynieść tyle, co koszt wymiany modułu).