Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W kilku postach oddzielnie przeczytałem na temat drżenia kierownicy, potem sprzęgła a jeszcze potem lewarka. Mam to wszystko w jednym.

A więc tak: przy mocniejszym obciążeniu silnika - przyspieszaniu itp., słychać dziwny stłumiony odgłos silnika. Jednocześnie delikatnie - zaznaczam że da się to zauważyć - drży kierownica i lewarek oraz pedał sprzęgła. Zgodnie z opisami z wcześniejszych postów sprawdziłem czy sprzęgło drży po wciśnięciu - NIE, wydech sprawdzałem na kanale i nic specjalnego nie wykryłem, oprócz małego okopcenia tunelu nad połączeniem wydechu tak mniej więcej w środku długości samochodu. Co do poduszek to tak na oko nie są w złym stanie ale ktoś już wcześniej napisał że tak to się ich nie sprawdzi.

Odgłos silnika staje się moim zdaniem mocniej odczuwalny z czasem, drżenie pojawiło się jakiś czas temu i nie narasta. Na luzie nic nie drży i nie zależy to od prędkości tylko wydaje mi się że od obrotów silnika. Jeśli chodzi o sprzęgło to nie ma żadnych stuków i odgłosów przy ruszaniu czy też zmianie biegów, nie ślizga. Pedał drży jedynie gdy delikatnie położy się na nim stopę po wciśnięciu nic nie drży. Pod spodem kolektor wydechowy nie dotyka żadnego elementu oraz wieszaki są w dobrym stanie w miarę sztywno zawieszony wydech. Odkręciłem osłony pod spodem silnika i co do łącznika elastycznego też nie zauważyłem żeby był w jakiś sposób nadwyrężony.

Czy jest możliwe że to przez rozszczelnienie układu wydechowego (chodzi o to połączenie na śrubach w połowie samochodu-okopcony lekko tunel) może drżeć kierownica pedał sprzęgła i lewarek???. Czy pomiędzy to połączenie wchodzi jakaś uszczelka/podkładka??? Czy po prostu wszystko mi się posypało???

Prosząc o wyrozumiałość - proszę o poradę - sugestie.

pozdrawiam

meggiel

Opublikowano
kolego wymien poduszki i wtedy jeszcze raz sprawdz sam piszesz ze juz widac jch zmeczenie a moim zdaniem jak juz widac to jest juz za puzno na poprawe czesci tylko wymiana 15 min roboty
jedynakk
Opublikowano
Poduszki. Prawdopodobnie opuściły sie o jakieś 1,5- 2 cm. Jak zmienisz, bedziesz wiedział o co mi chodzi.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Dzieki za sugestie. W przyszłym tygodniu postaram się je zmienić wcześniej nie dam rady.

Po wymianie napisze czy jest ok jesli nie będzie to będę dalej prosił o rady.

Pozdrawiam

meggiel