Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki problem dzisiaj rano wymieniłem płyn w chłodnicy, spuściłem stary i wlałem nowe Petrygo -35, przejechałem sie i wracam do domu a tu wskazówka od temteratury juz prawie na czerwonym :shock: otwieram maske a tu węże twarde wiec chyba termostat nie chce sie otworzyc :| a to wszystko dzieje sie w motorze 1.6i, nie czekałem dłużej juz aż sie otworzy termostat bo by mi sie bunia zagotowała :x Prosze o podpowiedzi z góry dzięki :cool2:
Opublikowano

Niestety nie wiem gdzie jest w E36.

U mnie w E46 jest jeden w zbiorniczku wyrównawczym przy chłodnicy.

Taki plastikowy koreczek z wcięciem na śrubokręt.

Po wymianie płynu silnik pracował na wolnych obrotach, mechanik odkręcił pastikowy zaworek z którego po pewnym czasie zaczęła lecieć para. Następnie poczekał, aż zamiast pary siknie płynem i wszystko zakręcił. Nie pamiętam czy korek chłodnucy był odkręcony czy zakręcony podczas tej operacji.

U mnie jeszcze jeden zaworek był ruszany przy podszybiu ale to od instalacji klimatyzacji aby ciepło było :D.

Opublikowano

To pewnie masz M43. Ja mam w M40 dwa odpowietrzniki. Jeden na chłodnicy zaraz koło kork awlewu płyny a drugi mam przy głowicy jak wychodzi kolanko od czołowej strony i jest tak śróbka na 8 kluczyk.

A odpowietrzeasz tak.

Wlewasz płyn do chłodnicy ile się da naciskasz prawy dolny przewód od chłodnicy do silnika żeby przepąpować płyn i tak jakiś czas. Najlepiej robić to na zimnym silniku. Poźniej odpalasz samochód i lejesz płyn i pompujesz przewodem płyn tyle aż co dolanie nie będzie go ubywać ze zbiornika wyrownawczego. Ja wtedy odkręcam sróbke tą przy głowicy i patrze czy leci tamtędy płyn albo uchodzi powietrze które jest nie potrzebne. Jak już tam leci płyn to odkręcam korek na chłodnycy od odpowietrzanie a zakręcam od wlewu, dodaje gazu i puszczam i powinno lecieć tym plastikowyk odpowietrznikiem na chłodnicy.