Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was walczył kiedyś z przekaźnikiem opisanym na tym schemacie http://republika.pl/lukaszcz/3.pdf jako "main relay"?

Samochód gaśnie w przypadkowych momentach i powodem tego jest raczej czasowy zanik zasilania tegoż właśnie przekaźnika - zasilanie na styku 86 występuje dopiero w pozycji zapłonu i tam też czasami, jak myślę, zanika.... tylko gdzie ma drugi koniec kabelek GRN ??? - bo jakoś nie potrafię sobie tego "on board computer rly box" nijak skojarzyć - wolę zapytać zanim rozbebesze za dużo.... :-)

p.s.

- jest to już drugi przekaźnik na którym objawy są podobne

- po zwarciu na krótko tych styków które normalnie zwiera przekaźnik problemy ustępują dlatego albo oba próbowane przekaźniki szaleją albo jednak z ich zasilaniem jest czasami coś nie tak....

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

Cześć, jezdze E28 już trzecim i chętnie bym pomógł ale nie mam pojęcia co to jest...

Zapytam kolege który wie trochę wiecej niż ja :lol: ale to może trochę potrwać.

pzdr

powodzenia

titto E28 535i

rekin jest mój... po 10 latach ponownie :)
Opublikowano

Patentem poprzedniego właściciela był przełącznik zamontowany wewnątrz, którym zwierał pin 30 z 86 czyli podawał + którego jak wynika czasami tam brakowało...

Później znajomy brata zakładał mi alarm i przy okazji wyeliminował "patent" - i tak to działało aż do teraz - (ok. 6 m-cy) - tylko gość zupełnie nie pamięta co wtedy zrobił, że było o.k. (lub tylko tak twierdzi :-( - usterka jest na tyle upierdliwa, że zdarza się sporadycznie - czyli raz właściwe napięcie między 85 a 86 jest (12V), a czasami pływa od 3V do np. 8V - jakby się zwaliło zupełnie to można by szukać ewidentnej usterki, a tak to pozostaje, póki co, pajęczarstwo :-) - a jakoś na zlot za 4 dni trzeba dotrzeć -

Pozdrawiam wszystkich podążających w kierunku Torunia w sobotę...

Łukasz

e28 M535i