Skocz do zawartości

cieknacy olej spod obudowy filtra oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich na forum .Mam maly problem z moim bmw e-36 1.6compakt m-43 96r.wycieka mi olej spod obudowy(podstawy)filtra oleju.Czy wymienial ktos z was te uszczelke jesli tak to prosze o pomoc czy wymienia sie tylko sama uszczelke taka prostokatna czy jest jeszcze oring.Czy mozna wymiane przeprowadzic samemu czy raczej w wyspecjalizowanym warsztacie.Z moich ogledzin wynika ze nalezy wymontowac alternator a co z pompa wspomagania.Jeszcze jedno pytanie czy przy wymianie tej uszczelki nalezy spuscic olej z silnika.Dziekuje bede wdzieczny za pomoc ,pozdrawiam wszystkich posiadaczy BMW.
Opublikowano
Niedawno przerabialem to samo u siebie. Zeby odkrecic obudowe filtra musisz odkrecic alternator i pompe wspomagania, oczywiscie tez obudowe filtra powietrza zeby miec lepszy dostep. U mnie uszczelka byla OK, cieklo z gornej czesci tam gdzie sa 2 oringi. Wymienilem i jest OK. Co najlepsze to cieklo tylko przez chwile jak byl zimny silnik a na cieplym sie uszczelnialo. Powinienes dac rade samemu to zrobic, oleju nie trzeba spuszczac, ale troche sie wyleje to co jest w filtrze. Powodzenia
Opublikowano
dzieki kolego chodzilo mi o to czy sa tam jakies oringi teraz juz wiem ze sa dwa u mnie tez prawdopodobnie cieknie z gornej czesci tam wlasnie gdzie sa oringi jeszcze raz dziekuje
Opublikowano
Prawie zawsze cieknie z tych oringów. Jeśli sprawnie posługujesz się narzędziami 1 godzina powinna wystarczyć.