Skocz do zawartości

[E36] Chyba za duży profil opony...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW E36 Coupe z oponami na tył 245/40/17 letnie i było wszystko super.

Zmieniłem teraz na zimówki 245/45/17 i na większej nierówności słysze jak opona ociera się. Czy da radę np. ustawić tak zawieszenię żeby to zlikwidować czy musze odrazu wymieniać spręzyny ponieważ niechcę wkładać gumek w spręzyny. Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Po pierwsze, to zimówki o szerokości 245 to jak założenie kondoma na ogórek...nic nie daje.

Po drugie, jazda na zimówkach 245 to jak zjeżdżanie z Giewontu na własnym tyłku - samobójstwo.

Po trzecie, to opona 245/45 jest dedykowana do aut typu SUV.

Po czwarte, to faktycznie - ma prawo ocierać, co więcej, przecierałbym oczy ze zdumienia, gdyby to jeździło bez problemów.

Po piąte, to podwyższanie auta ze względu na opony, to jak wchodzenie do domu po rynnie - niby się da, tylko po co?

Po szóste, to zamień się u jakiegoś wulkanizatora na 205/50R17 lub 215/50R17 lub 225/45R17

Po siódme, następnym razem zerknij na naklejke na kaście (jeśli nie miałeś auta malowanego na amen) jakie zamienniki są dopuszczalne przez producenta, lub sprawdz w internecie.

Po ósme - E36 na oponach 245 o profilu 45 musi wyglądać jakby spadło z wieżowca na Toyote Rav4...

Opublikowano
no 245 w zimówkach to powiem Ci że trochę bez sensu. Ja mam 205 w moim i jest dobrze. zamień się, tak jak kolega wyżej pisał, chociaż na 215. A modyfikacje zawieszenia pod kątem opon? To brzmi trochę mało racjonalnie. Ewentualnie znajdź felgi z większym współczynnikiem ET, ale i tak wątpie, żeby takie weszły i było dobrze. Pozdro
Opublikowano
witam....gdzie Ty chłopie wsadziles takie opony jeszcze na zime.W zimie im wezsza opona tym lepiej oczywiscie nie bez przesady.opona 245 to chyba na 35 zeby nie obcieralo.Ja mam na lato 235 40 17 i tez tyl obcieral.Musisz ewidentnie zmienic opony.Pozdrawiam