Skocz do zawartości

M20B25 Regulacja przepustnicy i przepływomierza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś mi powie jak wyglada procedura regulacji tych rzeczy.

Zdobyłem info w necie że przepływka ma wrtości napięc:

0,255v przy wyłączonym silniku

1v bieg jałowy

2v 3000obr

Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
Tych rzeczy sie nie reguluje
BMW M-Power
Opublikowano
  • Autor
Reguluje się i to częściej niż można by się tego spodziewac. Mówię tu o przepustnicy dla potrzeb LPG. Bardzej ją niektórzy "spece" otwierają. Tak samo podobno sprężyna w przepływkach z biegiem czasu "siada". W moim przypadku jest to wszystko strasznie rozregulowane i chcę dojśc do ustawień fabrycznych w miarę możliwości, a przynajmniej je znac.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
W przepływomierzach klapowych reguluje się tylko zawartość CO w spalinach,służy do tego śróba z boku przepływomierza(na imbus),wkręcając ją zwiększamy zawartość CO, wykręcająć zmniejszamy.Potrzbny będzie analizator spalin.W przepustnicy reguluje się tylko wyłącznik przepustnicy,należy odłączyć wtyczkę od wyłącznika i podłączyć omomierz w zaciski 2 i 18 wyłącznika.Wartość rezystancji powinna wynosić 0.Przesuń dzwignie przepustnicy nieco i powinien być słyszalny stuk,rezystancja powinna skoczyć do nieskończoności.Także jak coś jest nie tak,to poluzuj te dwie śróbki na wyłączniku przepustnicy i reguluj ją tak aby rezystancja na zamkniętej przepustnicy wynosiła 0.Najgorzej jak gazownik reguluje silnik pod gaz a nie gaz pod silnik,wtedy mamy,różnego rodzaju rozklejania przepływek itp.Lepiej kupić wtedy nową.
Nur bmw e32