Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. przeczytałem większość postów innych użytkowników i już sam zgłupiałem. otóż gdy teraz spadł śnieg i chce sie ogrzać w aucie to słabo grzeje. nastawiam na 32 stopnie,dmuchawa na fulla i nie grzeje tak jak powinno. wcześniej to po kilku minutach nie można było w aucie wytrzymać. co to może być? powiem jeszcze że jak zmniejszę obroty dmuchawy to leci troszkę cieplejsze powietrze a jak dam na fulla znowu sytuacja sie powtarza. występuje to na dłuższych i krótszych odcinkach jazdy. z góry dziękuje za odpowiedz ale nie znalazłem nic konkretnego w :search: moim zdaniem temp utrzymuje sie w granicach 23 stopni. temp wody też jest ok. BMW E 46 2.0 D
Opublikowano
obstawiam 2 opcje; termostat lub zawór który zamyka dopływ cieczy do nagrzewnicy tu masz link http://bmwfans.info/original/E46/tou/320d-M47N/ECE/L/N/2000/10/mg-64/ill-64_1084/ element nr 7 z tego szkicu, ale raczej termostat na kompie by pokazało temperature cieczy chłodzącej :D
  • 7 lat później...
Opublikowano

Witam

Mam podobny problem w swojej 320d, mianowicie tak jak kolega napisał temperatura ustawiona na 32 stopnie wskaźnik temp silnika pionowo, a z kratek leci letnie powietrze.

Zakładając że auto jest prawidłowo odpowietrzone (po wymianie chłodniczki EGR) to czy rzeczywiście ten zawór jest odpowiedzialny za brak ciepła w aucie czy może nagrzewnica uszkodzona?

W drugiej moje e 46 wymieniałem ten zawór bo miałem problem z gorącym powietrzem lecącym na szybę i nogi Cały czas przy włączonej opcji AUTO- tak opisywali użytkownicy na forum że wtedy też zawór ten odpowiada za te usterke, niestety po wymianie zaworu nic się nie zmieniło w drugim moim aucie. Dlatego pytam czy rzeczywiście ten zawór jest odpowiedzialny za brak ciepła w moim pierwszym bmw

Opublikowano
" Alhazar" dzieję się tak podczas jazdy czy na postoju ? Miałem podobny problem ale podczas jazdy, leciało zimne powietrze z karatek, okazało się że miałem na odwrót węże wpięte do tego zaworu który podał " martino281" czyli element nr. 7
Opublikowano
Ostatnio taka awaria spotkała mojego Mini Coopera. Winną za brak ogrzewania okazała się "zamulona" nagrzewnica. Jeśli używałeś wody (nawet do rozcieńczania koncentratu) to zakamienienie jest bardzo prawdopodobne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
" Alhazar" dzieję się tak podczas jazdy czy na postoju ? Miałem podobny problem ale podczas jazdy, leciało zimne powietrze z karatek, okazało się że miałem na odwrót węże wpięte do tego zaworu który podał " martino281" czyli element nr. 7

Myślę, że kolega zakładający temat może nie pamiętać takich rzeczy, skoro założył go przeszło 7 lat temu :shock: ale co ja tam wiem :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Podpowie ktoś dlaczego nie ma tego ciepłego powietrza z kratek?

Dodam że uszkodzony jest elektryczny podgrzewacz wody standardowo ale to nie ma znaczenia raczej