Skocz do zawartości

PROBLEM Z ABS (ASC) 325XI 2003rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z czujnikami abs'u dokładnie 2oma tylnymi. Samochod był podnoszony przez duży wózek widłowy który urwał te 2 tylne przewody od abs. Kable zostały zlutowane i zaizolowane. a kontrolka abs nadal nie znika. Trzeba to zresetować poprzez komputer ?? czy powinno się samo wyłączyć. Samochód nie pokazoje prędkości czy to może byc związane z dużym jego spalaniem.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Opublikowano

bo właśnie rozmawiałem z jakimś tam kolesiem z serwisu bmw i potwierdził że komputer pamięta te błędy i trzeba je usunąć i co dziwne powiedział również ze ma to znaczenie w spalaniu samochodu bo nie wysyła do komputera prędkości i są jakieś błędy w obliczaniu dawek itp.

CO O TYM SĄDZICIE??

pozdrawiam

Opublikowano
na mój chłopski rozum czujnik wytwarza jakieś (pole elektro-magnetyczne robi za tak zwana prądnicę) wiec przewody nie mogą być lutowane a co do błędu :?: :shock: jeśli założysz nowe czujniki zacznie je czytać to po paru metrach kontrolka sama gaśnie i nic nie potrzeba kasować oczywiście biorę pod uwagę ze przed tym zerwaniem wszystko było oki.a co do prędkości trzreba sprawdzić czy jeszcze coś sie nie urwało przy tylnym moście , ewentualnie podłączyć pod kompa :!: :D
Opublikowano

czujniki które występują w tym moim modelu to są chyba czujniki aktywne czyli metoda działania taka sama jak czujniki HALLA - masa brana jest z obudowy, jeden kabel to zasilanie a drugi to sygnał. więc moim zdaniem nie ma różnicy czy kable są lutowane czy nie. A co do prędkości w bmw nowszych modelach to właśnie czujniki abs są odpowiedzialne za przekazywanie aktualnej prędkości bodajże 2 tylne ale nie wiem jak to jest z napędem na 4koła

pozdrawiam.