Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Myśle ze mi coś podpowiecie odnośnie mojego problemu

Sprawa wygląda następująco:

odpalam silnik autko chodzi ładnie trzyma równe obroty , problem pojawia się gdy wskazówka temperatury przechodzi z niebieskiego pola na wskaźniku do pierwszej kreski wtedy autko szarpie wahluje obrotami od 300 do 1500 w końcu gaśnie po przkroczeniu pierwszej kreski auto wraca do normy.Czy to czujnik temp od kompa ba raczej krokowy bym nie obstawiał?

I jeszcze jedno pytanie czy w tych temperaturach co teraz panują na dworze i rozkręconym ogrzewaniem normalnym jest ze wskazówka od temp waha sie właśnie miedzy tym przedziałem czy świadczy to o uszkodzeniu termostatu?

Z góry dzieki za rady

Opublikowano

Wedlug mnie wtedy autko szarpie wahluje obrotami od 300 do 1500

typowe objawy sondy lambda. Wejdz pod samochod i ja odepnij (kostka przy wydechu na wysokosci katalizatora).

Zobacz czy objawy ustapia, jak nie to szukasz dalej, a to nic nie kosztuje.

Oczywiscie mozesz tez na kompa z tym podjechac ale to juz bedzie kosztowalo przynajmniej 50 zl.

Opublikowano
Wiesz to występuje tylko w danym zakresie temp a jakby była lambda to by fiksowało cały czas czy nie?
Opublikowano

Jak zimny sonda nie dziala, jak schodzi z niebieskiego sonda sie zalacza.

U Ciebie np sonda moze miec grzalke malo wydajna i dlatego masz takie problemy.

Tak jak pisalem, dosc latwo to sprawdzic a nic nie kosztuje.

Jak nie masz kanalu to podnies samochod wejdz poden i wypnij (zabezpiecz jakos kabel i wtyczke) i w droge.

Pojezdzij dzien dwa i zobaczysz, jak nie sonda to mozesz szukac dalej.