Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem i nawiewem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy może ktoś wie jak to ugryzć ? Kupiłem e46 320d touring z klimatronikiem nie mogę ustawić temperatury tak , aby była stała np. 19stC , kólko od nawiewu na środek włączone AUTO : dmucha raz ciepłe raz chłodne (tak samo z włączoną klimą) , a na szybę cały czas ciepłe nawet jak klima chłodzi z innych wylotów (16stC) . dodam może jeszcze że temp. silnika też jest różna ,jak jadę szybciej to jest na środku jak wolniej to na 1/3 ale czy jest tak czy tak wali albo ciepłe albo chłodne (na szyby cały cas ciepłe) .

Może miał ktoś podobny przypadek lub wie co z tym zrobić !

Z góry dziękuję

Opublikowano
może termostat a może czujnik temperatury w Klima- troniku .a jak wyłączysz automatyczne sterowanie i na ręcznym też wali ciepłe czy można zamknąć poszczególne nawiewy :?:
Opublikowano
aby była stała np. 19stC , kólko od nawiewu na środek włączone AUTO : dmucha raz ciepłe raz chłodne (tak samo z włączoną klimą) , a na szybę cały czas ciepłe nawet jak klima chłodzi z innych wylotów (16stC) . dodam może jeszcze że temp. silnika też jest różna ,jak jadę szybciej to jest na środku jak wolniej to na 1/3 ale czy jest tak czy tak wali albo ciepłe albo chłodne (na szyby cały cas ciepłe) .

Może miał ktoś podobny przypadek lub wie co z tym zrobić !

Z góry dziękuję

Klimatronik ma to do siebie, że sam dąży do osiągnięcia zadanej mu temperatury.

Teraz na dworze jest zimno - temperatura powietrza z rana ma około 5-6st Celsjusza. Aby uzyskać w kabinie temperaturę 19st Celsjusza klimatronik ogrzewa pobierane powietrze do temperatury wyższej niż owe 19 stopni i podaje na kabinę. Po osiągnięciu w kabinie 19st przestaje podawać ciepłe powietrze i zaczyna lecieć chłodne. Gdy znów temperatura w kabinie spada - zaczyna się dogrzewanie. I tak w kółko.

Może dlatego raz leci ci ciepłe powietrze a innym razem chłodne.

Ja miałem taki przypadek - iż wracając z wakacji miałem ustawione na 22 stopnie. Nagle w aucie zaczęło wiać ciepłym powietrzem - szczególnie na szyby. Dziwiłem się dlaczego miało chłodzić a wieje gorącym.

Potem się okazało iż temperatura powietrza po ulewie opadła do 18stopni - i dlatego klima ogrzewała powietrze.

Jeśli chcesz aby z kratek środkowych leciało tylko ciepłe lub zimne - masz od tego pokrętło. Niestety na szyby nie masz mozliwości kierowania zimnego lub ciepłego - więc wieje takim jaki ustawi sobie system nawiewu. Skoro uzna on i z trzeba dogrzać - to dogrzewa.

Pzdr,

Opublikowano
Jak zmienia sie temperatura silnika, to ja bym obstawiał jednak termostat. Fakt faktem ze climatronic roznie dmucha, czasami troche cieplej czasami chłodniej, ale ciezko to odczuc no chyba ze ma sie ekstremalnie wysoką albo niska temperature ustawioną. W E36 tak miałem, jak w zimie jechałem z gory, na biegu ale bez gazu to spdała wskazowka temperatury silnika o około poł cm i odrazu zaczynało tez dmuchac chłodniejszym powietrzem, przyznam ze nie wiem co było tego przyczyną, bo predzej sprzedałem auto niz to rozgryzłem (w lecie problem nie wystepował) :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

Dzięki koledzy , klimatronik jeszcze ujdzie jak włączę tylko na nawiew z środkowych wylotów , ale bez klimy nie ma w ogóle chłodzenia tylko wali cały czas ciepłe (kółko na3 niebieskie i 16stC) .

Drugie co mnie zastanawia to kopcenie na wolnych obrotach na niebiesko, teraz trochę mniej (po wymianie filtra pow.) , ale wcześniej to była tragedia. Wczoraj wieczorem wyczyściłem EGR (ale nie wiem jak jest bo kobita pojechała do szkoły) . Szukałem na forum , ale piszą tylko o czarnym dymie.