Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam problem z ASC polegający na tym że bardzo rzadko sie włącza i dużo za późno. Przy włączonym ASC bez problemu moge ruszać na piskach a dioda nawet nie mrugnie. Jak robie bączka to ASC załapuje i przyhamowuje koła ale dopiero jak samochód przekręci sie o ponad 90 stopni!!

Gdzie szukać usterki? Idzie zima więc muszę szybko rozwiązać problem.

Jak działa u was ASC w zakrętach? włącza sie natychmiast, czy dopiero jak tył samochodu lekko ucieknie? czy tak hardcorowo jak u mnie :D

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze kojarzę ale systemów było kilka:

1. ASC - który ogranicza moc auta przy wykryciu poślizgu kół tylnych

2. ASC+T - dodatkowo przyhamowuje koła tylne

3. DSC - dodatkowo przyhamowuje także przednią oś.

Skoro masz samo ASC - to jak może u ciebie hamowac koła???

Ja mam DSC i u mnie jest tak, że jak tylko tylne koła wpadają w poslizg - ograniczona jest moc auta i staje się ono przez moment "przymulone" aby tylne koła odzyskały przyczepność.

Na zakrętach w razie poslizgu którejś z osi układ stabilizuje tor jazdy dohamowując jedno/klika z kół.

Układ reaguje prawie natychmiastowo - czas reakcji to jest czas potrzebny do odczytania danych z czujników.

P.S. Wydaje mi się iż masz ASC+T a na innym forum znalazłem taką wzmiankę:

ASC+T - dodatkowo dohamowywało tylne koła, lecz tylko do 100 km/h , ponadto ingerencja hamulców nie była sygnalizowana miganiem lampki asc ( ktora to oznajmiała, migając, domykanie przepustnicy )

Może dlatego na zakrętach nie sygnalizuje kontrolka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam ASC+T i nie mażliwości żeby auto wpadło w poślizg. Jak zaczyna lekko uciekać od razu prostuje auto. Żeby ruszyć z piskacza nie ma takiej możliwości.
Krzysztof