Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich uzytkowników. Panowie mam taki problem. Chcialem wymienic sam pasek rozrzadu w moim 316 93r. M40 i mam pytanko czy to jakas skomplikowana sprawa czy da sie rade samemy bez wiekszych problemow.Z gory dzieki i pozdrawiam
Opublikowano
Witam wszystkich uzytkowników. Panowie mam taki problem. Chcialem wymienic sam pasek rozrzadu w moim 316 93r. M40 i mam pytanko czy to jakas skomplikowana sprawa czy da sie rade samemy bez wiekszych problemow.Z gory dzieki i pozdrawiam

Jesli masz jakiekolwiek pojęcie o mechanice, narzędzia oraz umiesz ustawić naprężenie paska - to spokojnie dasz rade.

Powinno się wymieniać kompletem - pasek, napinacz, rolki prowadzące.

Pzdr,

Opublikowano
tzn kupilem wszystko pasek napinacz i dwie rolki prowadzace. W sumie mam troche pojecia o samochdach i wiekszosc rzezczy ronbie sam ale za pasek sie jeszcze nie zabieralem a nie chce niczego zepsuc zamiast naprawic.Moze ma ktos instrukcje jak sie za to zabrac??
Opublikowano
tzn kupilem wszystko pasek napinacz i dwie rolki prowadzace. W sumie mam troche pojecia o samochdach i wiekszosc rzezczy ronbie sam ale za pasek sie jeszcze nie zabieralem a nie chce niczego zepsuc zamiast naprawic.Moze ma ktos instrukcje jak sie za to zabrac??

Najważniejsze jest zablokowanie układu bolecem ( w koło zamachowe ).

Wyjmij sobie przy okazji chłodnicę - nie będziesz miał uszkodzeń w razie siłowych metod odkręcania elementów obudowy.

Reszta jest jak klocki lego - rozbierasz i składasz w odwrotnej kolejności.

Problem możesz miec przy sprawdzeniu poprawności naciągu paska rozrządu - jak będzie zbyt luźny - to przeskoczy. Jak będzie za mocno naciągnięty - naprężenie rozciąganące może doprowadzić do przedwczesnego zużycia się paska.

Zobacz czy w "SAM NAPRAWIAM" jest podana wartość ugięcia przy naciśnięciu palcem.

Jak nie przestawisz wałka rozrządu - powinno działać.

Pzdr,