Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Posiadam nawigację MK1 z ekranem 4:3. Wciskając lewą gałkę od regulacji głośności można wyłączyć radio. Kolejne wciśnięcie powoduje włączenie. Problem w tym, że od wczoraj nie mogę go włączyć. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy.

W normalnym trybie pracy obok pokrętła od regulacji głośności paliła się czerwona kontrolka i aktywny był przycisk pod nią.

A po wciśnięciu przycisku zgasła kontrolka, przestał działać ten przycisk, a ekran przełączył się do menu wyboru TV, code, przewietrzanie, ustawienia, nawigacja. Zawsze ponowne wciśnięcie gałki powodowało powrót do widoku komputera + radia, a tym razem nie chce. Odłączyłem dzisiaj akumulator, aby zresetować ustawienia, ale bez skutku. Kaseta i TV działa, ale też bez dźwięku. Jakieś pomysły ?

marek
Opublikowano
wymieniłem dzisiaj po kolei: radio, wzmacniacz, cały panel z ekranem i cały czas cisza. byłem na komputerze i nic nie wykazał. bezpieczniki nie spalone. zostały przewody.....
marek
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam temat, bo problem rozwiązany.

Jak pisałem parę lat temu nie działał mi głos w samochodzie i radio nie włączało się. Byłem u jednego "fachowca", podłączył pod komputer, ale nie bardzo wiedział jak się za to zabrać. Szef powiedział, że mogą naprawić, ale roboczogodzina kosztuje u nich 120 zł. Więc tak na prawdę oddając samochód do naprawy nie byłbym w stanie przewidzieć kosztów. Dogadałem się w końcu, że naprawią mi głos za 500 zł. Miałem zadzwonić, ale jakoś olałem temat i jeździłem bez radia.

Kombinowałem trochę na własną rękę, sprawdziłem bezpieczniki, podmieniałem wszystkie moduły po kolei, ale bez rezultatu. Aż ostatnio zdobyłem WDS, w którym są zamieszczone schematy elektryczne. Znalazłem schemat http://img832.imageshack.us/f/radiorelay.jpg/ na którym jest pokazane zasilanie radia. Zaciekawił mnie przekaźnik K3, który znajduje się w w bagażniku z lewej strony, za wygłuszeniem http://img832.imageshack.us/f/radiorelay2.jpg/

Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Przekaźnik wyskoczył z zatrzasków, przez co radio nie dostawało zasilania. Wystarczyło docisnąć przekaźnik, aby zaskoczyło zabezpieczenie i radio znów zagrało.

I w ten sposób po latach ciszy odzyskałem głos w samochodzie.

marek
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam wszytkich serdecznie.jestem posiadaczem e38 740d i mam problem z dzwiękiem w radiu.!

najpiwerw był problem z pokrętłem monitor wariował konkretnie joy był zwalony.

wymieniłem radio na drugie zapłaciłem 400 zł i sytuacja jest podobna nadal brak dzwieku tylko joy jest ok.

proszę o pomoc. bede wdzieczny.!

pozdrawiam jarek