Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj zdarzyla sie dziwna sytuacja, przyspieszylem do 80km/h i puscilem gaz, normalnie jest tak ze samochod dalej jedzie z taka predkoscia a wczoraj zaczal hamowac silnikiem i samochod zwolnil do 40km/h,wydaje mi sie ze skrzynia zostala na 3 lub 4 biegu i to bylo powodem, pozniej bylo juz normalnie, nie wiem czy te typy tak maja czy zaczac sie bac, czy w waszych samochodach tez sie tak zdarzylo?

Podobna sytuacje mialem latem w gorach podczas ostrego zjazdu, tez na chwile automat sie pogubil i zamiast sie rozpedzac to zaczal hamowac silnikiem.

Zapomnialem napisac ze wczoraj gdy przyspieszalem do tych 80km/h to bylo to bardzo dynamiczne z pedalem prawie w podlodze.

Pozdrawiam
Opublikowano
Chyba jednak dobrze się zachował. Przyspieszając z pedałem w podłodze wydajesz skrzyni polecenie, aby przecięgnęła biegi maksymalnie, a puszczając nagle gaz mówisz do niej teraz hamujemy. Twoja skrzynia jest posłuszna, powinieneś się cieszyć.
Opublikowano
jak puszczam gaz to hamuje silnikiem , to normalne i między czasie redukuje biegi nadal hamując silnikiem , zawsze tak było i to normalne w manualu jest tak samo
Opublikowano

Tylko ze to bylo gwaltowne hamowanie, porownywalne z nacisnieciem hamulca i do tego wyl silnik a normalnie jest tak ze rozpedzam go do 80km/h, puszczam gaz i samochod sie toczy bardzo delikatnie tracac predkosc a silnika wogole nie slychac.

Wczoraj to myslalem ze zaraz sie zatrzymam, wygladalo to tak jak gdy w manualu dasz 2 biegi nizej niz ten ktory powinien byc.

Pozdrawiam
Opublikowano
Tylko ze to bylo gwaltowne hamowanie, porownywalne z nacisnieciem hamulca i do tego wyl silnik a normalnie jest tak ze rozpedzam go do 80km/h, puszczam gaz i samochod sie toczy bardzo delikatnie tracac predkosc a silnika wogole nie slychac.

Wczoraj to myslalem ze zaraz sie zatrzymam, wygladalo to tak jak gdy w manualu dasz 2 biegi nizej niz ten ktory powinien byc.

to faktycznie zgłupiał chwilowo

Opublikowano
Tylko dlaczego?

Nie wiem , nie martwił bym się tym zbytnio , co innego jak by to się nasilało a olej wymieniałeś kiedyś ? może zgęstniał

Opublikowano
Jak wczoraj jezdzilem to bylo ok. Zobaczymy jak bedzie dalej, nadal zastanawiam sie jaki byl powod takiego dziwnego zachowania.
Pozdrawiam
Opublikowano
Przekreć kluczyk w pozycje pierwszą (zapala sie wyswietlacze na zegarach i radiu) i przytrzymaj pedal gazu ponad 30 sek. Skasujesz pamieć wyuczoną skrzyni.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Przekreć kluczyk w pozycje pierwszą (zapala sie wyswietlacze na zegarach i radiu) i przytrzymaj pedal gazu ponad 30 sek. Skasujesz pamieć wyuczoną skrzyni.

OOO , pierwsze słyszę :D ciekawe co jeszcze można odkryć w tych autach

Opublikowano

Znowu cos nowego sie dowiedzialem, myslisz ze po skasowaniu tej pamieci nie powinno tak sie juz dziac?

Pozdrawiam
Opublikowano

Ja nie wiem czy to co sie stało było problemem, czy naturalną pracą skrzyni.

Jesli rozpedzasz sie na danym biegu, dosyć mocno wciskajac pedał gazu, to po nagłym puszczeniu skrzynia bedzie nadal na danym biegu, z włączonym lock-up'em (zblokowana) aby hamować silnikiem. Moze byc tak że długo jedziłeś spokojnie, i nagle zaczęłeś ostrzej traktowac pedał gazu i pamiec wyuczona nie wiedziała co sie dzieje. Chce abyś to sprawdził.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Mozesz miec racje, w ostatnim okresie jezdzilem bardzo spokojnie ale sytuacja na drodze zmusila mnie do naglego przyspieszenia i skrzynia mogla sie pogubic, jutro skasuje ta pamiec i zobacze.

Jak napisal Mike68 ciekawe jakie jeszcze rzeczy mozna odkryc w tych autach.

Pozdrawiam
Opublikowano
ja tak raz mialem ze skzynia zaczela wlasnie robic podobnie to mi sie kontrolki od abs zapalily i klocki byly do wymiany po wymienie klockow nigdy juz tak nie mialem bo kontrolki mi sie nigdy nie zapalily ale wtedy jak sie zapalily to na chwile odlaczylem akumulator zeby zrestartowac komputer i bylo ok wszystko pozniej wymienielem klocki i do tej pory nic takego mi sie nie dzialo