Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem sie zapytać auto jak w temacie a problem jest taki że wydaje mi się że pedał od sprzęgła zrobił sie twardszy tzn ciężej sie go wciska i mocniej odbija

biegi ok tzn tak jak było bo trochę mam z nimi problem bo jest lekki luz na lewarku tzn takie trzęsienie czy jak to nazwać (można poruszać lekko lewarkiem od biegów i nie czuć że sie wbija bieg dopiero jak ciut mocniej to można zmienić bieg)

stało sie tak po tym jak dwa dni nie jeździłem i moje pytanie jest takie to mi sie zdaje że ciężko sprzęgło działa czy mogło sie coś popsuć jeżeli tak to jak to sprawdzić czy to to ?

sprzęgło mam ok tzn nie ślizga sie mogę na 3 zadusić normalnie rusza bez szarpnięć itd

pozdrawiam i dzięki za pomoc :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano
moim zdaniem trzeba oczyscic i nasmarowac łożysko oporowe sprzegła i wałek po którym pracuje łożysko ,ale do tego trza skrzynie wyjąc, ja wymieniałem sprzegło kompletne i po oczyszczeniu tych czesci pedał sprzegła pracuje leciutko ,a wczesniej także ciezko pracował i popiskiwał
Opublikowano

właśnie popiskiwanie też u mnie występowało ;/

a to że wymieniałeś sprzęgło było związane z tym że pracował ciężko pedał czy sprzęgło wymieniałeś bo sie zużyło i przy okazji to zrobiłeś ? czy może obie rzeczy na raz ci sie popsuły ?

ile płaciłeś za tę przyjemność ? chodzi mi o zdejmowanie skrzyni i nasmarowanie i oczyszczenie tego co pisałeś ;)

:norty:

EDIT: te łożysko widzę na allegro to drogie nie jest http://moto.allegro.pl/item466225119_lozysko_oporowe_bmw_e30_e36_e46_e34_e39_e32_e38.html

tylko ile może kosztować zdjęcie skrzyni bo to raczej już trochę dłubania jest ;/

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

wymieniłem sprzegło bo mi padł docisk, a czyszczenie i smarowanie bylo przy okazji bo miałem wszystko na wierzchu.

wymieniałem sam a zaplaciłem tylko za czesci, mysle że za wyjecie skrzyni możesz zapłacić ok 200pln ale to już zależy od warsztatu

Opublikowano

no to tak z ciekawości napisz jeszcze jakie były obiawy tego że pada docisk bo może u mnie to też jest i będę ci bardzo wdzięczny

oraz czy mogę jeździć z tą usterką czy raczej nie i jakie mogę być konsekwencje jeżeli tego szybko nie naprawię czy w ogóle można tak śmigać i będę ci bardzo wdzięczny za pomoc ;)

acha no i wymieniałeś sam bo jesteś taki zdolny czy może jesteś mechanikiem albo masz możliwości bo ja jak słyszę słowo skrzynia sprzęgło silnik to wydaje mi sie że to już wyższa mechanika i sam sobie nie dam z tym rady

pozdrawiam :norty:

Opublikowano
no to tak z ciekawości napisz jeszcze jakie były obiawy tego że pada docisk bo może u mnie to też jest i będę ci bardzo wdzięczny

oraz czy mogę jeździć z tą usterką czy raczej nie i jakie mogę być konsekwencje jeżeli tego szybko nie naprawię czy w ogóle można tak śmigać i będę ci bardzo wdzięczny za pomoc ;)

acha no i wymieniałeś sam bo jesteś taki zdolny czy może jesteś mechanikiem albo masz możliwości bo ja jak słyszę słowo skrzynia sprzęgło silnik to wydaje mi sie że to już wyższa mechanika i sam sobie nie dam z tym rady

objawy :

coraz głosniejsze stuki z tyłu auta przy wrzucaniu biegów 1 i R

a w dniu padniecia docisku cięzko wchodziła 1

jak docisk padł to biegu nie można wrzucic - czyli nie da rady jeżdzic

mechanikiem nie jestem ale auta "klepie" i podstawy mechaniki mam opanowane

Opublikowano
acha no to dzięki za info u mnie czyli docisk jest ok bo jednyka wchodzi ok i stuków nie słychać jedyne te ciężko pracujący pedał ale to już wiem ocb to będę działał ;) :norty: