Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko odnosnie tablic zjazdowych niemieckich.A wiec mam zamiar kupic samochod w niemczech ale ze pracuje w holandii i od razu nie mam zamiaru jechac do polski jakie mamm wybrac rejestracje.Slyszalem ze na zoltych nie mozna jechac do holandi a pozniej do polski tylko od razu z niemiec do polski.Natomiast co jest z czerwonymi na 2 tygodnie mozna jezdzic po holandii czy nie.I drugie pytanie mam zamiar wlasnie kupic te czerwone zjazdowe no ale po dwoch tygodniach jeszcze nie pojade do polski dopiero okolo 19 grudnia na swieta czy jest taka mozliwosc ze np to ubezpieczenie sie skonczy a ja np dokupie sobie po miesiacu nastepne ubezpieczenie na 2 tygodnie w holandii na niemieckie rejestracje.Zaznaczam ze auto bedzie stalo bez ubezpieczenia 3 tyg i oczywiscie nie bede nim jezdzil bo mi nie bedzie potrzebne.
Opublikowano

Nie ma tablic zjazdowych :mrgreen: sa narty zjazdowe :mrgreen: sa tablice na dojazd do warsztatu /zolte/i celne wywozowe czerwone/

Zółte tablice sluza do dojazdu do celu przeznaczenia i jak cie zatrzymie Policja Niemiecka to powiesz ze jedziesz do domu do Holandi ,notabene ja bylem na zoltych w Belgi i Francji :mrgreen: i to z laweta :mrgreen:

Niewiem czy dostaniesz w Holandi ubezpieczenie na te tablice ale chyba nie .

Diesel Forever x5
Opublikowano

Chodzilo mi tylko o to, ze najpierw jednych poprawiasz, a pare wersow dalej sam takiego babola walisz :lol:

Co do meritum sprawy, to chyba masz racje.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
no ok niech beda narty zjazdowe nie jestem tak obeznany w temacie jak wy.Ok niemieckiej to moze powiem a co z holenderska policja??.Moj znajomy twierdzi ze kiedys kupil auto w niemczech i pojechal na tych zoltych tablicach tym autem po nastepne do utrechtu w holandi i zlapala go holenderska policja i dali mu mandat 600 euro ale czy to prawda to nie wiem.A w niemczech da rade dokupic ubezpieczenie na te zolte jezeli minie te piec dnia a pozniej za miesiac znowu bede chcial ubezpieczyc na 5 dni jest to mozliwe???I czy w sobote w niemczech kupie te tablice czy tylko w tygodniu??
Opublikowano
.A w niemczech da rade dokupic ubezpieczenie na te zolte jezeli minie te piec dnia a pozniej za miesiac znowu bede chcial ubezpieczyc na 5 dni jest to mozliwe???I czy w sobote w niemczech kupie te tablice czy tylko w tygodniu??

Kolego - pomyśl logicznie. Skoro tablice ważne są 5 dni - to jak potem chcesz dokupić ubezpieczenie na nieważne tablice??? Na jakiej podstawie chcesz się poruszać po niemczech - na podstawie nieważnych tablic - to zyczę powodzenia. Tylko pamiętaj że "szkopy" są uczulone na polaków podróżującychy na żółtych tablicach i nader często zdarza się kontrola.

Przy stwierdzeniu iż są nieważne - LAWETA oraz mandat w OJRO.

Co do poruszania się na żółtych - możesz jeździć po całej EUROPIE ale tylko przez okres ważności tablic, gdyż to one są dowodem iż auto jest zarejestrowane i ubezpieczone.

Pzdr,

Opublikowano
.A w niemczech da rade dokupic ubezpieczenie na te zolte jezeli minie te piec dnia a pozniej za miesiac znowu bede chcial ubezpieczyc na 5 dni jest to mozliwe???I czy w sobote w niemczech kupie te tablice czy tylko w tygodniu??

Kolego - pomyśl logicznie. Skoro tablice ważne są 5 dni - to jak potem chcesz dokupić ubezpieczenie na nieważne tablice??? Na jakiej podstawie chcesz się poruszać po niemczech - na podstawie nieważnych tablic - to zyczę powodzenia. Tylko pamiętaj że "szkopy" są uczulone na polaków podróżującychy na żółtych tablicach i nader często zdarza się kontrola.

Przy stwierdzeniu iż są nieważne - LAWETA oraz mandat w OJRO.

Co do poruszania się na żółtych - możesz jeździć po całej EUROPIE ale tylko przez okres ważności tablic, gdyż to one są dowodem iż auto jest zarejestrowane i ubezpieczone.

Pzdr,

dokladnie tak, nie daj sie nabrac na jakiekolwiek dokupywanie ubezpieczenia - po okresie wybitym na tablicach auto jest traktowane jako niezarejestrowane!

Opublikowano
Obecnie od 27.10 do wykupu tablic zoltych jest wymagane umowa kupna sprzedazy lub brief. Niewiem czy w wszystkich landach w niemczech ale podejrzewam ze jesli jest przepis to odgornie stosowany na terenie calego kraju.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
tutaj pisza ze zolte tablica sa legalne i wazne tylko na terenie niemiec czyli stary dziad pojechales do francji nielegalnie http://unfallwagen.net/porady/pozostale/18/

Nie do konca tablice zolte sluza do transportu auta do miejsca przeznaczenia jezeli policja niemiecka cie zatrzyma to moisz ze np jedziesz auto `zawiec do Francji bo tam jest jego meta czyli miejsce przeznaczenia .

Co innego jak cie zatrzymia a ty jedziesz w kierunku Francji a powiesz ze autoi masz dla siebie do Polski wtedy przewaznie upominaja i kaza jechac spowrotem chyba ze nie lubia twojej geby to ci biora tablice i zalatwiaja lawete :mrgreen:

Diesel Forever x5
Opublikowano

Co innego jak cie zatrzymia a ty jedziesz w kierunku Francji a powiesz ze autoi masz dla siebie do Polski wtedy przewaznie upominaja i kaza jechac spowrotem chyba ze nie lubia twojej geby to ci biora tablice i zalatwiaja lawete :mrgreen:

Jakaś podstawa ku temu??? - przypominam iz auto ma ważne tablice ( 5 dni ) oraz ważne ubezpieczenie. Nie ma róznicy gdzie jedziesz autem - czy do miejsca przeznaczenia czy też innego miejsca - dopóki masz ważnośc tablic.

Pzdr,

Opublikowano

Jakaś podstawa ku temu??? - przypominam iz auto ma ważne tablice ( 5 dni ) oraz ważne ubezpieczenie. Nie ma róznicy gdzie jedziesz autem - czy do miejsca przeznaczenia czy też innego miejsca - dopóki masz ważnośc tablic.

Pzdr,

Nie te tablice sa wsumie na dopjazd do warsztatu a nie do objazdu calej europy ,jezeli kupsz auto w berlinie a Niemiecka Policja zatrzyma /.trudne slowo/ :mrgreen: cie pod Stutgartem to masz problem chyba ze bedziesz im wciskal kit ze wlasnie kupiles to auto i jedziesz np pod granice szwajcarska go odstawic ale nie kazdy o tym wie a Niemcy umia zadawac pytania :cool2:

jezeli ktos chce bezproblemowo jezdzic po Niemczech z nowo kupionym autem polecam czerwone .

Diesel Forever x5
Opublikowano
Mam pytanko odnosnie tablic zjazdowych niemieckich.A wiec mam zamiar kupic samochod w niemczech ale ze pracuje w holandii ..........

Hej syjam23, a to malo fajnego towaru jest w Holandii,ze do germani bedziesz jechal kupowac????? No fakt,moze cana jest tam nizsza :mad2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie odpisywalem bo nie mialem netu do puchatek26.Po pierwsze cena nizsza po drugie "wiatraki" :D nie szanuja samochodow zobijane poobcierane i zasyfione i dlatego nie chce z holandii