Skocz do zawartości

Pompa wspomagania....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A płyn masz może stary.

Czasem wystarczy go wymienić i bedzie dobrze - płyn do wspomagania tak jak olej w silniku z czasem traci właściwości i trzeba go wymieniać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wspomniałeś coś o sitku,w metalowych zbiorniczkach wyrównawczych jest takie coś,a to oznacza,że masz nivo,pompa jest inna niż w zwykłej wersji,sprawdz ile wychodzi z niej przewodów.Jeśli masz nivo nie możesz lać oleju ATF(czerwony),musi być CHF,LHM lub olej(płyn) do nivomatu Febi.
Nur bmw e32
Opublikowano

No mam taki zbiornik z sitkiem gdzie leje siepłyn do wspomagania patrzyłem na allegro na te nivo ale ja takieg oczegoś nie mam jak tu:

http://allegro.pl/item456012335_bmw_e32_e34_akumulator_nivo_niwo_gruszka.html

tylko taką gruszkę odpowiedzialną za hamulce u mnie jakby cały ukłąd jest połączony a lałem ATF kiedyś...

http://allegro.pl/item459549871_bmw_e32_730_735_750_serwo_gruszka_akumulator_hamul.html

Siniek ;)

Wynajem aut do ślubu.

http://www.jaguaremdoslubu.strefa.pl/

Opublikowano
Te gruszki od nivo znajdują się z tyłu koło tylnich amortyzatorów,sprawdzałeś tam?Masz jeszcze pompę hamulcową starego typu,w 88 roku wycofali je,bo były dość awaryjne.Na pokrywie od zbiornika wspomagania,powinna być naklejka jaki lejesz płyn,jeśli masz zieloną z napisem Pentosin CHF nie możesz lać ATF,bo to zniszczy pompę wspomagania,już pewnie zniszczyło bo zaciera ci się.
Nur bmw e32
Opublikowano
Wspomniałeś coś o sitku,w metalowych zbiorniczkach wyrównawczych jest takie coś,a to oznacza,że masz nivo,pompa jest inna niż w zwykłej wersji,sprawdz ile wychodzi z niej przewodów.Jeśli masz nivo nie możesz lać oleju ATF(czerwony),musi być CHF,LHM lub olej(płyn) do nivomatu Febi.

A ja mam zbiorniczek z sitkiem, a nivo nie mam...więc to nie do końca z tymi olejami.

A może po prostu jest stary płyn, jak go wymienisz to może pomapa ucichnie, a jesli nie, to dopiero wtedy się zabieraj za jej wymianę

Opublikowano

A ja mam zbiorniczek z sitkiem, a nivo nie mam...więc to nie do końca z tymi olejami.

A może po prostu jest stary płyn, jak go wymienisz to może pomapa ucichnie, a jesli nie, to dopiero wtedy się zabieraj za jej wymianę

Możliwe,że miałeś nivo,tylko siadło i ktoś wsadził zwykłe amortyzatory,lub też ktoś zmienił sam zbiorniczek.

Nur bmw e32
Opublikowano

Możliwe,że miałeś nivo,tylko siadło i ktoś wsadził zwykłe amortyzatory,lub też ktoś zmienił sam zbiorniczek.

A sam nie wiem, ale (?) mam silnik M60 i w innych e32 z tym silnikiem też widziałem taki sam zbiorniczek.

A przy oglądaniu podwodzia nic nie wskazuje na to by wcześniej miałobyc tu rozprowadzone nivo (brak jakichkolwiek śladów po przewodach).

Więc (choć sam nie wiem) może do tego silnika dokładano już ten zbiorniczek fabrycznie :roll: