Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :) Mam do kupienia 316 z 88 roku - stan idealny :) tak na oko:) ale nie chodzi mi o to - powiedzcie ile spali taki sielniczek - z tego co slyszlalem to troche sie lubi napic:)
Opublikowano

1. Rób poprawne tytuły

2. Wypić to lubi 4 czy 5l silniczek ...

3. :search:

6-12l/100km w zależności gdzie i jak ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Sześć litrów :?:

Marzycielu :!: :twisted2:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Nie spalisz 6l, jadąc na trasie 80-90km/h ? 8) :lol: - spokojnie dasz rady.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

no nawet 518iT(urbo :mrgreen: ) można na trasie przy niedużym ruchu zejść do 6/100, ale bez klimy i jadąc nie szybciej niż 85km/h

Opublikowano
Wiem, że takimi silnikami (a już 1.6l to spoko) da się zejśc do tylu. Ja miałem R.Safrane z silnikiem 2.2l (140KM) i czasami trochę "bawiłem się" w rekordy niskiego zużycia - 6l mozna było uzyskać jadąc mniej więcej 80km/h (oczywiście przy niezbyt dużym ruchu itp.). "Rekord" to jakieś 5.2-5.5l/100km, ale zmniejszanie szybkości już praktycznie nic nie dawało - 5.5l palił jadąc średnio 60 km/h jak i 70-75km/h Może dałoby radę ze 5.0l/100km, ale jakbym średnią mierzył tylko i wyłącznie na trasie (bez dojazdu do niej) i od rozgrzanego silnika.

Stronka

Opublikowano

To się raczej nie uda w E30 316i z przełożeniem przekładni głównej 4,27 (3000 obr/min na piątce przy 90-95 km/h). Chociaż przyznaję - w BMW nigdy nie bawiłem się w jazdy o kropelce. To dlatego, że różnice w wynikach spalania przy jazdach w tempie <100 km/h a <120 km/h mieściły mi się w granicy błędu pomiarowego. A ja - sorry :!: - nie znoszę turlania na piątce 70-80 km/h. Serce mnie za bardzo boli przy takich ćwiczeniach :twisted2: Silnik S-21 (Warszawa 223) to uwielbia takie zabawy na niskich obrotach, M40 nie bardzo...

Ale wyniki rzędu 6,9-7,3 l/100 km są u mnie (latem) rutyną.

Z tym że styl mam specyficzny: po każdym zimnym rozruchu trasa =/ >100 km, przyspieszenia i tempo nie wyśrubowane, a sama jazda możliwie najpłynniejsza (pasażerowie, jeśli obecni na pokładzie, często przysypiają).

Standardowe wyniki E30 316i:

w trasie 7-8 l/100 km

w mieście 9-12 l/100 km.

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Ach niech Ci będzie ;), ale i tak uważam, że dasz rady - nie dyskutuje przy tym czy ma to sens czy nie - jak 1.5 raza większym silnikiem i samochodem wielkości E34 uzyskałem takie zużycie, to 1.6l w BMW też dałoby radę. Normalnie na trasie miałem ok. 6.5-7l/100km, ale mniej dało się wycisnąć ... Po za tym napisałem po prostu 6-12 aby uzmysłowić, że to co ewentualnie pojawi sie w odpowiedziach, to niewiele da autorowi pytania.

To jak Wam się nie podoba moja odpowiedź, to niech będzie 7-13l/100km :lol: - nieiwele to chyba zmieniło ... (teraz będzie, że 13l się nie da uzyskać :mrgreen: :mrgreen: )

Ach jak przyjemnie trochę się "podroczyć" z Wami ... :D.

Stronka

Opublikowano
Teraz będzie, że 13l się nie da uzyskać :mrgreen: :mrgreen: )

"W górę" można niemal wszystko :!:

Ludzie potrafią wyczyniać "cuda" z samochodami.

Dawno dawno temu kumplowi z liceum w pełni sprawny Trabant palił 12 l/100 km :!: Ale co ten bidulek plastikowy musiał przy tym znieść :twisted: