Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jakim momentem dokręca się śruby na korbach przy wymianie panewek w M20B20 i czy konieczny jest szlif wału?

Pozdrawiam.

Rysiek
Opublikowano
Kolego zależy na jaki szlif kupiłeś panewki. Włóż panewkę oporową i sprawdz czy obrucisz ją reką jak wejdzie na ścisło wi ŹLE. J ato bym wyszlifował wał. Jak zrobisz szlif to tokarz powinien ci podać wymier wały tzn jaki jest szlif żebyś kupił panewki na pierwszy lub drugi szlif. Jak już rozebrałeś silnik a zatarłeś panewkę to przydało by się też sprawdzić spółośiowość wał. OK 100ZŁ jest koszt szlifu tylko głuwnych a z korbowymi pewnie drugie tyle mi liczył 70zł za szlifowanie głuwnych a 150zł za całość w M40.Jak zdjąłeś głowice to też zajżyj do cylindrów nic nie stracisz a będziesz pewny czy gładz celindrowa jest ok.
Opublikowano

Witam. Panewki u mnie nie stukały a ni nic nie zatrałem. Ale rozbierałem głowice i przy okazji zmienie też panewki korbowodowe. Gładzie cylindrów są OK. Bedą nowe pierścienie i właśnie zmienie też panewki a chciałem sie dowiedzieć czy szlif trzeba robić tylko jak panewki stukają czy zakażdym razem jak sie zmienia panewki? No i jaki moment na korbach? Wszystko kupiłem nominalne.

Pozdrawiam

Rysiek
Opublikowano
To nie musisz szlifować wału jak było ok. Możesz oddać do tokarza żeby ci tylko wypolerował wał to jest nie duzy koszt. Możesz sprawdzić paznokciem czy tam gdzie dolega panewka czy nie jest pofalowana ta gładz. I koniecznie sprzwdz czy panewka oporowa jak ją włożysz to czy będzie się swobodnie obracać. Jak planujesz głowice i masz ją na wieżchu to przydało by się odrazu sprawdzić szczelnośc zaworów, wrazie co to dotrzeć i wymienić uszczelniecze zaworowe. Uszczelniecz jeden to koszt ok 1,6zł.