Skocz do zawartości

528i niesamowity pisk po odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymieniałem paski klinowe i rolki, samochód nie wydawał po wymianie żadnych dziwnych dźwięków. Po dwóch tygodniach tragedia, po odpalaniu, po chwili niesamowity pisk, który trwa dość długo, aż wstyd. Poradźcie, co to może być, może trzeba coś przesmarować, może coś innego :!: :?:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Wymieniałem paski klinowe i rolki, samochód nie wydawał po wymianie żadnych dziwnych dźwięków. Po dwóch tygodniach tragedia, po odpalaniu, po chwili niesamowity pisk, który trwa dość długo, aż wstyd. Poradźcie, co to może być, może trzeba coś przesmarować, może coś innego :!: :?:

kiedys sąsiad takie piski likwidował smarujac paski towotem :worried: ale to chyba nie jest dobry pomysł :duh:

Opublikowano
bo jak nie on to co :worried:

pisk z rana to przeważnie alternator

daje duży opór i pasek się po nim ślizga

czasami wystercza przed odpaleniem powyłanczać wszystkie odbiorniki

Opublikowano
Mechanik wymieniający paski, też coś mówił o alternatorze i łożyskach, ale łożyska wymieniane były w zeszłym roku. Zastanawiam się na jakimś przesmarowaniem tych nowych rolek, choć nie mam pewności, że tu jest przyczyna.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Doszedłem o co chodzi. Ślizga się pasek klimy, według instrukcji jest odpowiedniej długości, ale na to wychodzi, że kółko na rolce jest za małej średnicy, jeszcze muszę sprawdzić, czy kółka na rolkach mają być takie same na dwóch paskach, czy też nie. Jakby co, to kupię krótszy pasek, albo odpowiednie kółko i będzie po sprawie. Ale 2 godziny mi się zeszło zanim znalazłem przyczynę.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d