Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. I tak nie działa, jedynie mieli płynem w obiegu - nie odpala, ostatnio rozładował mi się przez to aku.

Czy ktoś odłączył to ustrojstwo i może napisać co i jak?

Czytałem na tym forum sporo na temat webasto ale raczej ludzie chcą "doprogramować" niż odłączać...:]

Opublikowano
Zdejmujesz lewe przednie koło te od kierowcy odpinasz część nadkola to jest na zatrzaskach i w ten sposób zobaczysz webasto. Wyjmij wtyczkę i za izoluj ja szczelnie. I to wszystko. Oczywiście później poskładać.
Opublikowano
Zdejmujesz lewe przednie koło te od kierowcy odpinasz część nadkola to jest na zatrzaskach i w ten sposób zobaczysz webasto. Wyjmij wtyczkę i za izoluj ja szczelnie. I to wszystko. Oczywiście później poskładać.

Komp potem nie wywala żadnych błędów ?

Opublikowano

Komp potem nie wywala żadnych błędów ?

ja odpiołem bezpiecznik jak mi webasto nie działało.

Opublikowano
ja odpiołem bezpiecznik jak mi webasto nie działało.

No widzisz...nie wpadłem na to, już odłączyłem pod nadkolem 2 wtyczki. Byle tylko komp nie ześwirował, teraz jest 17 st. to nie sprawdzę.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Limited, gdybys przypadkiem szukal dobrych fachowcow od Webasto, polecam HVAC z Gliwic, ul. Pszczynska. Znaja sie na rzeczy, podjedz do nich na diagnoze komputerowa, moze to jakas blachostka. Jezdzac zima bez webasto bedziesz mial wiecznie niedogrzany silnik, a samo zagrzanie do optymalnej temp pracy bedzie o wiele dluzsze... Sa moim zdaniem najlepsi na Slasku w te klocki, mnie odblokowali padnieta plyte sterujaca za 200zl, ASO chcialo za nowa ponad 3 tys!
Opublikowano
Limited, gdybys przypadkiem szukal dobrych fachowcow od Webasto, polecam HVAC z Gliwic, ul. Pszczynska. Znaja sie na rzeczy, podjedz do nich na diagnoze komputerowa, moze to jakas blachostka. Jezdzac zima bez webasto bedziesz mial wiecznie niedogrzany silnik, a samo zagrzanie do optymalnej temp pracy bedzie o wiele dluzsze... Sa moim zdaniem najlepsi na Slasku w te klocki, mnie odblokowali padnieta plyte sterujaca za 200zl, ASO chcialo za nowa ponad 3 tys!

Dzięki. Daleko nie mam, zadzwonię.

Mówisz że webasto w zimie cały czas dogrzewa?

U mnie próbowało się włączać nawet jak silnik był gorący. Po włączeniu zapłonu zaczynało mielić wodę w obiegu tylko nie odpalało, wyłączało się po obniżeniu żądanej temperatury na klimatroniku. Na 100% nie mam ogrzewania postojowego, jak jeszcze działał wyświetlacz to sprawdzałem, mam tylko przewietrzanie więc nie wiem co to webasto tam świrowało.

Opublikowano
Moze za bardzo brne w przyszlosc ale tak na wszelki wypadek webasto lub ogolnie uklad do dogzewania silnika pasuje od audi i vw.Ja kupilem kiedys z rozbitym calym ukladem i nigdzie nie moglem dostac i okazalo sie ze od tych aut jest identyczna i o polowe tansza.Pozdrawiam :cool2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Moze za bardzo brne w przyszlosc ale tak na wszelki wypadek webasto lub ogolnie uklad do dogzewania silnika pasuje od audi i vw.Ja kupilem kiedys z rozbitym calym ukladem i nigdzie nie moglem dostac i okazalo sie ze od tych aut jest identyczna i o polowe tansza.Pozdrawiam :cool2:

Zgadza się bo producentem jest WEBASTO a nie BMW :norty: Mamy w piątkach przeważnie Thermotop C, o takie

http://www.skylark.pl/pokaz-przedmiot-68.html

Limited, jak zapewne doskonale wiesz nowoczesne silniki diesla z systemem Common Rail charakteryzują się bardzo wysoka sprawnością, jednakże ceną za to jest bardzo mała ilość ciepła odprowadzanego do wnętrza silnika, która służy zarówno do ogrzewania wnętrza jak i silnika pojazdu. W chwili gdy temperatura spada do niskich temperatur powstaje problem niedogrzania, wówczas silnik bardzo długo nagrzewa sie do optymalnej temperatury pracy, potrafi to trwać nawet 15-20 minut, w tym czasie komfort wewnątrz samochodu jest nieprzyjemnie niski. Webasto działa jako dogrzewacz, który uruchamia się automatycznie w chwili kiedy temperatura na zewnątrz spada poniżej 5 st. C. i ogrzewa silnik dzięki czemu silnik i wnętrze pojazdu nagrzewają się dużo szybciej. Dzięki temu znacząco spada zużycie paliwa i silnika :cool2:

Opublikowano

Witam, mam podobny problem, czyli dogrzewacz pracujacy - hmmm, niezbyt dokladnie tak jak trzeba. Bylem juz w warsztacie Webasto / Eberspacher, gdzie przeczyszczono caly uklad - sporo syfu, jednakze na kontrole ukladu sterujacego odeslano mnie do ASO. Czy w rejonie Wawy (Piaseczna) jest jakis sprawdzony warsztat (w polecanych warsztatach nie znalazlem nic o Webasto - raczej tylko mechanika) gdzie ktos z glowa na karku i za rozsadne pieniadze zrobilby porzadek z tym ukladem?

Z gory dzieki.l

Opublikowano
Limited, jak zapewne doskonale wiesz nowoczesne silniki diesla z systemem Common Rail charakteryzują się bardzo wysoka sprawnością.......

Tak, czytałem o tym trochę. Pewnie będę to chciał uruchomić, teraz jednak odłączyłem bo jak pisałem powodowało jedynie denerwujące odgłosy. Wygląda na to że mam uszkodzoną elektronikę sterującą - webasto nie powinno się włączać gdy jest ciepło, a u mnie "chciało" pracować niezależnie od temperatury. Tak czy inaczej do tej pory nie miałem okazji przekonać się jakie są korzyści :]

Opublikowano
Po odłączeniu wtyczki komp nie wywala żadnych błędów bez obaw.

Już zdążyłem sprawdzić wczoraj ale dzięki. Tak czy inaczej chyba warto to naprawić. Teraz (chłodniej a nie że bez webasto) potrzebuję przejechać z 5 km zanim się nagrzeje. W zimie może być jeszcze dłużej i jak pisze voshon zimno w aucie a tego bym nie chciał :D