Skocz do zawartości

dziwne buczenie wydechu? silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam 530d e61 2005r 218KM z filtrem czastek stalych, 120kkm przebiegu, serwisiowane w aso stan idealny... jedno mnie jednak zastanawia-co jakis czas slychac dziwne buczenie silnika (wydechu?)-odnosze wrazenie ze samochod jest głośniejszy; nie traci mocy wszystko jest ok ale jakby dzwiek silnika jest bardziej basowy i wyczuwalny w plecach ;) (ostatni tłumik?)

probowalem wychwycic co ile kilometrow sie to powtaza ale ciezko to stwierdzic (czasem po 100km czasem częściej);

po zgaszeniu silnika i ponownym wlaczeniu dalej jest glosniej, ale jak np postoi 30minut to wszytstko wraca do normy.

co to moze byc? ostatni wydech sie konczy? z drugiej strony jakby sie konczył to chyba caly czas by byczal?

pozdrawiam i czekam na wasze opinie

ps filtr czastek stalych chyba az tak czesto sie nie czysci?

Opublikowano

po zgaszeniu silnika i ponownym wlaczeniu dalej jest glosniej, ale jak np postoi 30minut to wszytstko wraca do normy.

Ja tez tak mialem ale w 528i. Okazalo sie, ze wydmuchiwalo po malu uszczelki spod kolektora wydechowego. Wczoraj mialem wymiane uszczelek - jutro trasa, wiec przekonam sie czy dalej 'buczy'.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

dziekuje za odpowiedzi.

wracajac do tematu- tak jak pisalem wydaje mi sie ze buczenie wystepuje w ukladzie wydechowym a nie przy silniku-IMO najbardziej to slychac z tylu auta

Opublikowano
dziekuje za odpowiedzi.

wracajac do tematu- tak jak pisalem wydaje mi sie ze buczenie wystepuje w ukladzie wydechowym a nie przy silniku-IMO najbardziej to slychac z tylu auta

nie ma po co wracac do tematu! Tak jak pisal kolega wyzej, bylo o tym pisane.

Normalna sprawa cykliczne wypalanie filtra cząstek

Opublikowano
dziekuje za odpowiedzi.

ciezko cos wyszukac.... a czy cykiczne wypalanie nie nastepuje co ok 400km?

Opublikowano
dziekuje za odpowiedzi.

ciezko cos wyszukac.... a czy cykiczne wypalanie nie nastepuje co ok 400km?

trudno powiedziec co ile km. Ja nie dopatrzylem sie zadnej logiki... no ale jak bys mial DIS-a to mogl bys sprawdzic czy w danym momecie jest aktywny lub nie.