Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Posiadam 318tds i przez 2 lata eksploatacji przekonałem sie do silników diesela BMW. Będę musiał sprzedać to auto i podzielić się pieniędzmi (obecnie jestem współwłaścicielem z bratem) gdyż zamierzam rozpocząć nowe życie z przyszłą żoną. Mam ochotę na zakup e30 324td. Jest to dość rzadki silnik i chciałbym prosić o wypowiedzi na temat kosztów eksploatacji, awaryjności tego modelu. Ciekawi mnie między innymi interwał wymiany paska rozrządu oraz wymiany oleju. To auto posiada amortyzatory gazowe czy jeszcze olejowe? Spieszę z usprawiedliwieniem, że używałem opcji search, ale zadowalających wypowiedzi nie znalazłem. Być może nie przeszukałem wszystkiego, ale niestety nie mam dużo czasu. Mogę się odwdzięczyć jakąś poradą prawną gdyż jestem (prawie!) magistrem prawa i chętnie pomogę. Pozdrawiam i czekam na porady. Na pewno się przydadzą.

Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW
Opublikowano
Ja miałem wpierw 524tdA a później 3er 324td i powiem ci że śmigał super. Interwał paska nie wiem jaki jest w serwisie ale dla bezpieczeństwa założyć te 60 tys i na pewno nie zawiedzie. Oba miałem po roku i powiem ci że u mnie poza wymianą cieknącego wężyka przelewowego w 5er nic się nie działo. koszt rozrządu napinacz+pasek+robocizna kosztował mnie 400 zł. Świetnie się wyprzedza tym silnikiem na trasie. Może miałem farta ale tymi dwoma autami przegoniłem ok 40 tys km bez żadnych niespodzianek a miały po 3 setki przebiegu. Aha i na mrozach problemów z odpaleniem nie było. Śmiało bym postawił go obok M51 115 konnego który był w e36 mimo że ma pasek rozrządu a nie łańcuch.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
j.w. zgsdza sie..niezle silniki..mialem 324td e30 z 90 r..smigalem nia 2 latka,,60 tys km..bez zadnej usterki,,,lecz sam zrobilem jej duzy przeglad,,tz,paski olej klocki itd...dobry egzemplaz ciezko znalezc,,wiec powodzenia,,,jest ekonomiczna 7,5 w trasie po miescie 9.5l,,
Opublikowano
Dziękuję za porady. Jeszcze jedna wątpliwość- odpala dobrze na zimno, ale czy na ciepło też nie ma problemów? W tds wiadomo, przy dużych przebiegach, które spodziewam się spotkać, zużycie pompy wtryskowej powodowało problemy z rozruchem na ciepło. Trochę duże to spalanie, spodziewałem się mniej, szczególnie w mieście. Moim 318tds w mieście spalam około 7 litrów ropy przy rozważnej, ale nie ślimaczej jeździe. Wiadomo, 2 cylindry więcej, ale i dynamika lepsza więc nie muszę tak tego pedału gazu wciskać aby się rozpędzić. Ja tu widzę możliwość zejścia do 8- 8,5 oby to nie były tylko nadzieje bo chce ten samochód.
Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW