Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy za pomocą INPA można zrobić reset klocków hamulcowych po wymianie w E60 :?:
Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
Opublikowano
Tak tylko gdy już się wyświetli komunikat o zużytych klockach nie da się z licznika i pozostaje komputer.
Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja ostatnio wymieniałem klocki w E65 i był już komunikat.Klocki wymieniłem komunikat skasowałem bez problemu bez użycia kompa.
Opublikowano
Jeszcze nie sprawdzałem licznikiem piszę to co mi powiedział facet w serwisie BMW :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze nie sprawdzałem licznikiem piszę to co mi powiedział facet w serwisie BMW :mrgreen:

Ach te serwisy :lol:

Opublikowano
Tak tylko gdy już się wyświetli komunikat o zużytych klockach nie da się z licznika i pozostaje komputer.

ehh tam, to nieprawda.... Na tylnej osi po prawej stronie znajduje sie czujnik

klockow hamulcowych.

Ten oto czujnik wymienia sie razem z nowymi klockami. Kontakt czujnika zciera sie razem z klockiem hamulcowym az do mometu kiedy bedzie min. powierzchni...

Wiec nowych klockow ze starym czujnikiem nie da i nie dalo sie nigdy skasowac...

EDIT: to z tym czujnikiem to sugerowalem sie modelem E60!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ehh tam, to nieprawda.... Na tylnej osi po prawej stronie znajduje sie czujnik

klockow hamulcowych.

Ten oto czujnik wymienia sie razem z nowymi klockami. Kontakt czujnika zciera sie razem z klockiem hamulcowym az do mometu kiedy bedzie min. powierzchni...

Wiec nowych klockow ze starym czujnikiem nie da i nie dalo sie nigdy skasowac...

Z

Oczywiście 100% racji.

Opublikowano
Jak zmieniałem w tym E60 to zmostkowałem i bez czujnika działa a gdy kasujesz w OBC to przy klockach potwierdzając restet przekęć również w pokrętłem w prawo lub w lewo nie pamięam dokładnie. :)
Opublikowano

Ja nie pisałem że czujnik nie został wymieniony...

Mechanik w serwisie wyjaśniał mi tak że w nowych modelach czujnik nie jest tylko blaszką która się wyciera i po zupełnym przetarciu metalu informuje o zużytym klocku tak jak w E 34 czy E 39 tylko jest to rezystor który wycierając się zmienia opór i przy pewnej rezystancji uruchamia komunikat. I faktycznie niektórzy oceniają czujnik "na oko" a widząc całą blaszkę nie wymieniają go myśląc żę jest sprawny. :mrgreen:

Opublikowano
No i faktycznie poszło z liczników. Czyżby to mała ściema serwisu żeby przyjechać i dać zarobić :mrgreen: