Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ze złożeniem tego elektrozaworu. Nie wiem co zrobić z tymi wystającymi drucikami. Nie widać na nie wejścia w obudowie górnej (jak na zdjęciu) a w obudowie dolnej(brak zdjęcia) widać na te dwa druciki wyżłobione rowki, lecz nie widać żadnych styków które przekazywałyby napięcie. Ktoś wie jak to ma być poprawnie złożone ? :shock:

Zdjęcie poniżej:

http://republika.pl/slamaker/elektrozawor.jpg

Opublikowano

musisz wydłubac ten silikon z tego miejsca gdzie wchodziły przewody aż do miejsca gdzie będą przylutowane do gniazdka! ja robiłem to samo u siebie, musisz zrobić to z dużą cierpliwośćią i ostrożnością!!!

są dwie cewki z których po jednym przewodzie jest przylutowane do środkowego bolca jako masa a pozostałe przewody przylutowujesz od prawego zaworu do prawego bolca i lewego zaworu do lewego bolca gniazda! potem zakleisz to silikonem

ja u siebie dodatkowo przewijałem całą cewkę bo drut mi przegnil po dostaniu sie płynu! każda cewka powinna mieć opór około 18 ohm jeśli nie ma przejścia to jest uszkodzona i trzeba zmienic drut.

Opublikowano
Z wydłubywaniem silikonu męczyłem się godzinę :jawdrop: ale wreszcie się udało, polutowałem i spowrotem zalepiłem. Jutro zobaczę czy działa. Dzięx za wskazówki :D
Opublikowano

jak złożyłeś to podłącz pod akumulator i zobaczysz czy działa!

masa do środkowego i plus do zewnętrznego prawego lub lewego na zmianę! powinny trzaskać elektromagnesy i po podaniu napięcia zawór powinien byc zamknięty! jak nie masz zasilania to wystarczy zwykły miernik na którym też zobaczysz sprawnośc cewki zaworu każda powinna miec 18 ohm a jak zmierzysz na dwóch zewnętrznych bolcach to opór sie zsumuje i wyjdzie coś około 32 ohm