Skocz do zawartości

Słupek tylni - piski, więc demontaż

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czasie jazdy dobiegają popiskiwania z pod tylnego słupka (jakby ocierających się plastykowych elementów). Z początku sądziłem że to tylna półka, jednak zrobiłem to na co wielu odważniejszych nie miałoby odwagi.... dałem Beatkę poprowadzić kobiecie, a sam zasiadłem z tyłu :mrgreen:

Wniosek: słupek tylni - prawa strona (siedząc jako pasażer). Był on najwidoczniej kiedyś demontowany, dlatego że uszczelka na drzwiach nie była tam zbyt dobrze nałożona i górny zaczep jest pęknięty... pozostałe jednak trzymają bardzo dobrze... zbyt dobrze...

:arrow: Jak zdemontować tylni słupek :?: (rozchodzi się naturalnie o tapicerkę :D )

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

Zdejmij uszczelkę drzwi i delikatnie odegnij tapicerkę. Powinieneś zobaczyć/wyczuć mocowania. Jest ich bodajże trzy. Dwa z nich są w okolicach lampki. Są to prostokątne kliny, klinujące się w specjalnych blaszkach - uchwytach. Jak już je wyczujesz, wsadź rękę w ich okolicę i odepchnij tapicerkę od budy, powinna odczepić się bez problemu. Cały element, jak i wspomniane kliny są dość elastyczne więc nie powinny się połamać.

http://www.imagic.pl/files/5627/C-pilar-pull.JPG

Zdjęcie z e strony Johan&Sean's e32 page

Opublikowano
Dzięki wielkie Banol, udało się wykonać całą operację skutecznie i bez uszkodzeń :) - okazało się że lampka na słupku miała otwartą klapkę z tyłu (tą na wprowadzenie kabli, zasłaniającą żaróweczkę) i to ona tak poskrzypywała.

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT