Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciezko pracuje pedał sprzęgła(biegi tez nie wchodzą najlepiej) i gdy zmieniam z 1/2 to przy wiekszych obrotach to słychac stukanie

czy ktoś sie spotkał z czyś takim?

Opublikowano

Spotkał się:) u mie czasem blokuje sie pierwszy bieg, trzeba wysprzęglić i powtorzyć operację - troche przeszkadza na skrzyżowaniu.

Ale wiem też jedno, że zrobiło się zimniej i biegi szczególnie gdy auto jest nie rozgrzane i olej w przekładni też, to biegi będą cięzko wchodzić i nie koniecznie musi to oznaczać wymianę sprzęgła. Raczej sprawdź w pierwszej kolejności poziom oleju w skrzyni biegów - powinno być prawie do wysokości śruby z boku skrzyni.

- A jak sie rozgrzeje jest lepiej?

- ślizga przy ruszaniu? u mnie troche sie ślizga jak jest zimny - potem ok.

- spróbuj zaciągnąć ręczy, wrzuć 1bieg i powoli puszcaj sprzęgło - zobaczysz czy sie ślizga. Jak zgaśnie tzn że nie ma tak źle:)

Opublikowano

dzieki za odpisanie na mój post

sprzęgło jest ok i tylko pierwsze 2 biegi jakos tak ciężko wchodza ale musze jeszcze sprawdzic stan oleju.

pozdrawiam

Opublikowano
u mnie było podobnie aż padł docisk a co do sprzegła to ciezko chodzi bo w srodku jest pełno brudu, pomoże oczyszczenie i przesmarowanie tylko że ...trza wyjąc skrzynie