Skocz do zawartości

Problem z modułem komfortu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim E38 (1997, M62 4.4) mam taki problem, że drzwi kierowcy są martwe. Nie działa nic (otwieranie z pliota, sterowanie szybami, pamięć foteli, lusterka). Problem pojawiał się stopniowo: najpierw występował czasami, z biegiem czasu wszystko umarło na amen. Drzwi z kluczyka dają się otworzyć, ale nie działają szyby, pamięć fotela i lusterka, również z pilota otwierają się wszystkie drzwi poza drzwiami kierowcy, co staje się bardzo denerwujące.

Z elektrykiem doszliśmy do wniosku, że winny jest moduł komfortu. On stwierdził, że może go naprawić, ja stwierdziłem, że lepiej kupić taki sam używany i wstawić zamiast tego wadliwego.

Tak też zrobiłem. Podłączam dzisiaj "nowy" moduł o takich samych numerach, wszystko identyczne a tu klops. Centralny nie działa w ogóle. Szyby również. Generalnie działa tylko oświetlenie wnętrza i wycieraczki.

Czy możliwe jest, aby moduł komfortu po założeniu wymagał jakiegoś zaprogramowania/ustawienia?

A może ten co kupiłem jest uszkodzony?

Wesprzyjcie mnie jakoś, bo jestem już załamany :modlitwa:

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

hej,

nie jestem ekspertem ALE - pamięć foteli, ustawianie fotela kierowcy i ustawianie kierownicy pada jeżeli odłączysz panel sterowanie fotelem kierowcy - czyli jak odłączysz panel z lewej strony fotela kierowcy, tam gdzie masz wszystkie guziki do sterowania siedziskiem - to automatycznie pada mozliwość ustawiania kierownicy - więc może tam bym szukał usterki - słaba wtyczka lub inne uszkodzenie w tym miejscu.

www.specops.pl
Opublikowano
hehehe najprosciej zmien elektryka :D BMW wymaga opieki wybitnych specjalistow czy to elektryka czy mechanika czy jakiego kolwiek innego serwisu np klimy lub zawieszenia! Pamietaj zawsze korzystaj z nowoczesnych zakladow lub serwisow nie byle kogo a nie bedziesz mial takich niespodziewajek ;] a jak to tylko wypadek przy pracy twojego elektryka bo jest on dobry no to masz plus musisz mu zryc glowe bedziesz mial kilka napraw za grosze :)
Opublikowano
  • Autor
nie jestem ekspertem ALE - pamięć foteli, ustawianie fotela kierowcy i ustawianie kierownicy pada jeżeli odłączysz panel sterowanie fotelem kierowcy - czyli jak odłączysz panel z lewej strony fotela kierowcy, tam gdzie masz wszystkie guziki do sterowania siedziskiem - to automatycznie pada mozliwość ustawiania kierownicy - więc może tam bym szukał usterki - słaba wtyczka lub inne uszkodzenie w tym miejscu.

Hmm... Elektryczne sterowanie fotelami działa bez zarzutu, nie jestem pewien, czy dokładnie zrozumiałeś w czym problem. Powtórzę: drzwi kierowcy są martwe i na kompie wywala komunikat DOOR OPEN.

Problem jednak okazał się rozwojowy: mianowicie od jakiś 3 tygodni drzwi umarły na amen i komp przestał już nawet wyrzucać komunikat DOOR OPEN. Aż tu nagle dzisiaj po 3-godzinnym postoju podchodzę do auta a tu jedno lusterko złożone i szyba kierowcy spuszczona do samego końca - nie wiedzieć dlaczego :mad2: Chyba gdzieś nastąpiło jakieś zwarcie. Szybę udało się jakoś zamknąć - sterowanie przez chwile działało, ale jak to jest możliwe? Znowu wywala komunikat DOOR OPEN, po zamknięciu drzwi kierowcy światło w środku nie gaśnie, na drzwiach kierowcy nie działa żaden guzik. Sterowanie fotelami i wszystko inne działa idealnie. Teraz wygląda to raczej na zwarcie, tylko gdzie go szukać?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
  • Autor

Zamykam temt - nie uwierzycie :D

Winnym całego zamieszania był panel sterowania szybami i lusterkami w drzwiach. W E38 były dwa rodzaje tych paneli (do 09.96 i po 09.96). Panele po 96 roku mają od spodu wpięte 3 wtyczki i oprócz sterowania szybami i lusterkami spełniają rolę modułu, komputera sterującego całą elektroniką w drzwiach kierowcy. Przy wadliwym panelu nie działa nic na drzwiach, łącznie z podgrzewaniem lusterek i centralnym zamkiem.

Oj ile zachodu, pieniędzy i nerwów mnie to kosztowało :mrgreen: