Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem dziwną sytuację. Przy wyprzedzaniu auto wpadło w drgania (tak jakby odcięcie paliwa przy maksymalnych obrotach) ,okazało się że w tym samym momencie pedał hamulca zrobił sie twardy.

Nacisnąłem przycisk od ASC i auto odrazu zaczęło jechać a hamulec poprawnie zaczął działać . Kontrolki od ASC i ABS-u zapaliły się i nie można ich wyłączyć (ASC nie działa)

Zimą walczyłem już z ASC/ABS i został wtedy wymieniony czujnik przedni lewy oraz był sprawdzany moduł ASC.

Czy ktoś spotkał się z takimi objawami?

Co to może być?

Asc steruje przepustnicą w kolektorze dolotowym , może moduł dostał jakiegoś zwarcia i zamknął przepustnicę.

Gdy wcześniej miałem nie sprawny system ASC/ABS to auto słabiej jeżdziło było mułowate.

Opublikowano
mój kumpel miał taki sam przypadek e39 520 nie pamiętam roku często zapominał wyłączać ASC gdy chciał zaszaleć i po pewnym momencie samochód nie chciał nawet ruszyć z miejsca na włączonym ASC non stop mrugała kontrolka od ASC wykrywając poślizg kol po pewnym momencie stracił ASC i ABS i tak poszedł samochód w świat :)
Opublikowano

Znalazłem ogłoszenie na allegro http://moto.allegro.pl/item449452223_kolektor_ssacy_bmw_330d_530d_e46_e39_e60_e90.html

dotyczące kolektora bez przepustnic orginalnie. Wiele razy czytałem że urywają się klapki przepustnicy i wpadają do komory silnika.

Zastanawia mnie jak może poprawnie działać silnik bez klapek przepustnicy bo z tego co pisze ten sprzedawca wynika że w nowych kolektorach nie ma przepustnicy.

Podejrzewam że, powodem moich problemów może być źle działające klapki przepustnicy.

Jak można dostać się do tej przepustnicy? Po zdemontowaniu kolektora będzie dostęp do niej? Można te klapki wymienić? Na forum czytałem że niektórzy forumowicze czyszczą kolektor karczerem , czy w ten sposób nie można uszkodzić tych klapek .

Proszę o wyjaśnienie jak to jest wszystko rozwiazane .