Skocz do zawartości

Kable od panelu klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu zgłębiając tajniki działania klimatyzacji w mojej e32, odkryłem (kolejną w tym samochodzie... :duh:) zastanawiającą rzecz. Otóż wydostałem panel klimatyzacji na zewnątrz i odkryłem, że trzy kabelki dochodzące do panelu przy jego górnej krawędzi są po prostu bezlitośnie pozbawione wtyczki i na chama przylutowane do bolców z tyłu panelu. Co więcej, okazało się, że dwa z nich są ze sobą złączone, i do wnętrza samochodu wchodzą juz tylko dwa... :roll:

Zważywszy na to, że chciałem i tak wymienić żaróweczkę w panelu, zabrałem go do domu, oczyścilem styki, wyciąłem wtyczke z końcówkami kabli od dawcy, zaniosłem do samochodu i podłączyłem tak jak było poprzednio.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//artanita.yoyo.pl/kable.jpg

I teraz mam pytania: po co ktoś miałby coś takiego zrobić? Co miał na celu mostkując te dwa kable? Czemu nie mam trzeciego (czerwonego) kabla wychodzącego z deski? Ehh...

Jeśli ktoś coś wie na temat tych kabli - czekam na odpowiedź :wink:

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano

Wtyczka, o której piszesz to:

Pin nr 1, Przewód czerwono-żółty, zasilanie stałe.

Pin nr 2, przewód zielono-brązowo-żółty, zasilanie za stacyjką.

Pin nr 3, Przewód czerwono-biało-żółty, Zasilanie elektrozaworów przy funkcji AUTO (sterowanie elektrozaworami celem uzyskania wybranej na pokrętłach temperatury we wnętrzu samochodu)

Kolory przewodów mogą się różnić w zależności od roku produkcji. Numery pinów nie. Sprawdź które piny są zmostkowane, i będziesz wiedział wszystko. Na logikę, żmostkowane jest zasilanie. Jeśli byłaby zmostkowana trójka, to zawory byłyby stale zamknięte, zatem nie byłoby grzania.