Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni forumowicze,

Mam wrażenie,że podczas pokonywania pewnego typu zakrętów (chodzi o ślimaki,zjazdy z autostrady-czyli długie,jednostajne skręty) czuje lekkie drżenie kierownicy. Wyłączając możliwość mojego błędnego,subiektywnego odczucia i nierównych dróg-co jeszcze moze byc tego przyczyną?

Dodam kilka faktów-wydaje mi się,że drżenie wyczuwam podczas odbijania delikatnego (jesli zakręt jest w prawo to podczas lekkiej kontry w lewo lub podczas lekkiego odpuszczania kierownicy).

Jestem po wymianie wahacza przedniego lewego i dwóch felg po lewej stronie-szkoda była spowodowana najechaniem na dużą dziurę z dużą prędkością-według serwisu te rzeczy nadawałąy się własnie do wymiany.Coś mogli przeoczyć?

Geometria zrobiona,opony nowe,wyważone.

p.s.Abstrahując od tematu-jak to jest z tą jazdą na wprost? Ostatnio wypróbowałem w Niemczech na autostradzie.Oczywiście na prostej drodze gdzie był mały ruch-przy dużej prędkości lekko puściłem kierownicę (żeby nie było-trzymałem ręce blisko niej w pogotowiu :nienie: )-auta nie ściąga ale po 2,3 sekundach obiera ono lekko kierunek w prawo (nie mocno ale da się zauwazyć,ze zjeżdza)-coś jest nie tak?

Pozdrawiam wszstkich

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

To, że auto ściąga po pewnym czasie jest rzeczą normalna i wynika z pochylenia jezdni, nadanego przez konstruktorów w celu odprowadzania wody do kanalizacji oraz z przyspieszenia Coriolisa, wynikającego z obrotu ziemi (tylko przy poruszaniu się wzdłuz południków). Poza tym z tego co mi wiadomo samochód może zboczyć z toru maksymalnie o jeden metr na każde przejechane sto, ale jest to nie potwierdzone.

Jeśli chodzi o drgania kierownicy to przeczytaj mój post i porównaj objawy.