Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

proszę o pomoc i wskazówki związane z zakupem x5 rocznik 2004-2005 (silnik, na co zwrócić uwagę, słyszałem, że disle są awaryjne?), oraz informację dotyczącą charakterystyki liftingu x5 w 2004 roku. dziękuję

Opublikowano
witam,

proszę o pomoc i wskazówki związane z zakupem x5 rocznik 2004-2005 (silnik, na co zwrócić uwagę, słyszałem, że disle są awaryjne?), oraz informację dotyczącą charakterystyki liftingu x5 w 2004 roku. dziękuję

przyłączam się do pytanioa zwłaszcza dot diesla

Opublikowano
witam,

przyłączam się do pytanioa zwłaszcza dot diesla

wg mnie:

a) kupic 3.0d 218 KM, nie przejmowac sie przebiegiem, 150k km to jedynie nasza bariera psychiczna,

b) te silniki są montowane juz od 2003,

c) przebieg nie jest problemem, wazniejse czy byl regularnie serwisowany (mozecie podpytac w ASO po numerzez VIN, chociaz np moj samochod nie występuje w bazie serwisowej BMW),

d) warto sprawdzic, czy elektronika (navi) dziala - niestety zdarza sie, ze dopiero po transkacji okazuje sie, ze naprawa bedzie kosztowna,

e) pierwszy serwis obowiazkowo calosci, bez wzgledu na to, co sie wydaje po spojrzeniu w portfel,

i rzecz malo widoczna - niezawodną oznaką, że samochodzik miał przygody, jest ledwo widoczny w zakamarkach deski rodzielczej biały pył, drobniejszy od kurzu. To talk, którego sladowe ilosci sa w poduszkach powietrznych. Slad po wystrzle przy uderzeniu. U mnie tak wlasnie jest - w blacharce, geometrii i po przegladzie komputera - zadnego sladu. Dopiero grzebniecie w papierach wloskiego ubezpieczyciela wykazalo, ze sprzedawca klamal - samochod uszkodzanie mial nieduze (poszycie zderzaka + dysza spryskiwaczy), ale jednak było. Wniosek jest taki - komputer pojadu to rzecz programowalna i wystarczy dowolny magik z BOSHA i po jabłkach - sladu nie ma. A dobrze zrobiona naprawa blacharska jest nie do zauwazenia - wiem z wlasnego doswiadczenia z Toyotą.

i serwisować starannie. Bez tego nie pojedziecie długo.

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

dzięki za cenne rady,

ad. navi - czy nawigacja jest po polskiemu? czy są mapy? jak z aktualizacją?

Opublikowano
dzięki za cenne rady,

ad. navi - czy nawigacja jest po polskiemu? czy są mapy? jak z aktualizacją?

witam,

Tak, do E53 jest pełna polska nawigacja, z funkcją 3D, bazą radarów, z mapą całej Europy. Uwazny przeglądacz tego forum znajdzie nawet wersję, w której navi mówi do kierowcy płnnym polskim. Menu nawigacji/radia etc tez mozna znalezc polskie. Aktualizacje sa circa co 6-8 miesięcy, też do znalezienia na forum. Koledzy, jezdzacy nowym 500-tkami zazdroszczą mi tej nawigacji :) nie jest to poziom AutoMapy, ale jest przywoita.

pozdrawiam,

Marcin