Skocz do zawartości

Wymiana uszczelki miski olejowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przymierzam się do wymiany oleju, chciałbym to zrobić sam z wielu powodów.

W związku z tym prosiłbym o parę wskazówek. Moje autko to E39 540.

1. Czy do korka w misce olejowej potrzebny jest jakiś specjalny klucz? (są marki, gdzie taki jest wymagany).

2. Poci mi się delikatnie uszczelka, chciałbym ją wymienić przy okazji. Czy mozna ściągnąć spód miski bez problemu? Gdzieś obiło mi sie o uszy, że w V8 trzeba podnosić silnik.

3. Czy po zdjęciu dolnej częsci miski bede miał wgląd na pompe oleju, aby sprawdzić czy się nie odkreca?

Z góry dziekuję za wszelkie wskazówki

Pozdrawiam

Opublikowano
mam 2,5 r6 w bmw e39 wymieniałem misę bo walnęła nie wiem jak w twoim ale pewnie tak samo ja podnosiłem silnik jakieś 5 cm udało się unieść tylko po odkręceniu poduszek silnika potem odkręciłem taka aluminiowa ramkę co są przykręcone wahacze do niej i tak swobodnie wisiała na wahaczach i amorach zrobiło się na tyle miejsca tylko aby wyciągnąć misę u mnie nie ma uszczelki montaż tylko na silikon mam nadzieje ze nie namieszałem za dozo