Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

napęd na przód włącza ci się tylko wtedy kiedy tylne koła tracą przyczepność , a tak masz zawsze napęd na tył ,

co do tego czy się całkowicie da wyłączyć to jeszcze nie doczytałem , można wyłączyć DSC ale co konkretnie wyłącza ???

napewno kontrole trakcji ale czy napęd na 4 - chyba nie

a czy warto brać ? - to zalezy do czego chcesz mieć ten samochód ,

jak chcesz palić gume to lepiej się do tego nadaje zwykła ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
nie chce palic gumy bo bym wybral benzynke:) mam duzy dylemat czy 5 czy 3 serie, moge wziac i 3 aby byla w dobrym stanie i miala navi oryginalne, bardziej zalezy mi na jezdzie po miescie, czy ta 3 ma tez skrzynie od opla???? wybralem kilka bmw ale nikt nie chce doradzic:( a szkoda
Opublikowano
napęd na przód włącza ci się tylko wtedy kiedy tylne koła tracą przyczepność , a tak masz zawsze napęd na tył ,

A to kolejna nowość. :shock:

Opublikowano

A to kolejna nowość. :shock:

Nowość, nie nowość, ale napisał to ktoś, kto taki samochó posiada (sądząc po stopce).

Ale faktycznie, nawet samo BMW pisze, że w normalnych warunkach podział jest 40/60%. Dopiero w razie jakiegoś halo ten stosunek jest zmieniany.

pozdrawiam

Opublikowano

gdzieś to wyczytałem a jak jest to wiem że przód mi się załącza faktycznie wtedy kiedy tył traci przyczepność , wczesniej po prostu się tego nie czuje by przód ciągnął , a o przedział rozdzielania napędów to poprosze by specjalista Jakub wyjaśnił ,

ja ten samochód mam niedawno wiec dużo rzeczy nie wiem , zamiast prztyków wolał bym jakieś wiadomości , instrukcje dzisiaj dopiero zaciągnełem , powoli się w to wgłebiam ,

ale pewnie skończy się na prztykach a nie wiadomościach

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
gdzieś to wyczytałem a jak jest to wiem że przód mi się załącza faktycznie wtedy kiedy tył traci przyczepność , wczesniej po prostu się tego nie czuje by przód ciągnął , a o przedział rozdzielania napędów to poprosze by specjalista Jakub wyjaśnił ,

ja ten samochód mam niedawno wiec dużo rzeczy nie wiem , zamiast prztyków wolał bym jakieś wiadomości , instrukcje dzisiaj dopiero zaciągnełem , powoli się w to wgłebiam ,

ale pewnie skończy się na prztykach a nie wiadomościach

Jeśli Cię uraziŁem to przepraszam- nie miaŁem takiego zamiaru

Spróbuj na szutrze, a zobaczysz że ciągnie caŁy czas.

RozkŁad jest staŁy 34/66 tyŁ ( zmienny dopiero w e90 sŁynny X-Drive)

Skrzynka rozdzielcza speŁnia rolę centralnego dyfra, jest tam sprzęgŁo, które pozwala samochodowi skręcać. Ma podobną funkcję do przekŁadni różnicowej.

Model e46 ma napęd czysto mechaniczny nie ma tam żadnej elektroniki.

Opublikowano

Jeśli Cię uraziŁem to przepraszam- nie miaŁem takiego zamiaru

Spróbuj na szutrze, a zobaczysz że ciągnie caŁy czas.

RozkŁad jest staŁy 34/66 tyŁ ( zmienny dopiero w e90 sŁynny X-Drive)

Skrzynka rozdzielcza speŁnia rolę centralnego dyfra, jest tam sprzęgŁo, które pozwala samochodowi skręcać. Ma podobną funkcję do przekŁadni różnicowej.

Model e46 ma napęd czysto mechaniczny nie ma tam żadnej elektroniki.

no i tego nie wiedziałem że jest stały, myślałem własnie że to x-drive jest , dzięki za info

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

PoszperaŁem trochę w necie na temat naszych przekŁadni.

Skrzynka rozdzielcza to skrzynka NV 124, na 100% jest to staŁy napęd na cztery koŁa. RozkŁad jest trochę inny bo 32/68. Napęd jesty podobny do tego stosowanego w audi czy subaru(bez elektroniki) tylko, że tam jest to 50/50. Skrzynka rozdzielcza speŁnia funcję centralnego dyfra.

Natomiast nowy X-drive to staŁy napęd na koŁa tylne i doŁączane przy użyciu elektroniki koŁa przednie.