Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Byłem dzisiaj u mechanika gdyż gps zamiast Wrocław wskazywał mi Oławę. A mechanik mówi trzeba skalibrować nawigację albo zresetować jak to się robi ?
Opublikowano
Sprawdź czy masz dobrze podpiętą antenę GPS, to jest najczęściej powodem takich błędów. Można też sprawdzić, czy antena odbiera - wchodząc do tzw. trybu serwisowego - w menu "SET" naciskasz przycisk menu przez kilka sekund i pojawia Ci się menu serwisowe, tam wchodzisz do GPS i w jednym z podmenu (GPS status lub tracking info) pokaże Ci ile "widzi" Ci satelitów - tylko musisz to próbować nie w garażu czy między wysokimi blokami czy pod gęstymi drzewami - w najgorszym przypadku powinien Ci widzieć 3-5 satelitów. Jeżeli wszytko będzie OK, to można wtedy próbować robić kalibrację - ale wątpię aby w tym tkwił problem (w kalibracji).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
wchodząc do tzw. trybu serwisowego - w menu "SET" naciskasz przycisk menu przez kilka sekund i pojawia Ci się menu serwisowe

3 satelity na wolnej przestrzeni. Interesuje mnie jak mogłem antene źle podłączyć przecież coś działa (3 satelity) ale chodzi o podłączenie do samego czytnika nawigacji (2 brązowe wtyczki) i jedna taka srebrna.

Opublikowano

Powinien brać przynajmniej ze 5 satelit - choćby czasami.

"Coś" może działać, bo jak nie ma sygnału z satelit, to odwzorowuje poruszanie się samochodu, na podstawie sygnałów z kół, kompasu itd. ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

"Coś" może działać, bo jak nie ma sygnału z satelit, to odwzorowuje poruszanie się samochodu, na podstawie sygnałów z kół, kompasu itd. ...

* Czyli co pozmieniać te wtyczki (brązowe) być moze je źle podłączyłem , czy zacząć szukać w innym miejscu jakim ?

* A może jechać z tym lepiej do serwisu ?

Opublikowano
3 satelity na wolnej przestrzeni to dosc mało, bo wlasnie tyle trzeba zeby okreslic polozenie geograficzne 4 satelity połozenie + wysokosc npm, a juz ponad 4 to wieksza dokladnosc. Do tego dochodzi siła sygnału. TO co pisze to czysta teoria. Praktyka zacznie się już zaniedługo :D . Tak jak pisze Sebastian jak masz zamało widzianych satelit lub zasłaby sygnał to informacje bierze z trakcji (tunele, mosty itp)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

* Czyli co pozmieniać te wtyczki (brązowe) być moze je źle podłączyłem , czy zacząć szukać w innym miejscu jakim ?

* A może jechać z tym lepiej do serwisu ?

Jakbyś źle podpiął, to by raczej w ogóle nie chodził, może wzmacniacz GPS nawala. Albo ktoś kiedyś coś robił i antena GPS nie jest na swoim miejscu i jest np. w bagażniku.

Stronka