Skocz do zawartości

Denerwujące odgłosy w silniku M52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem niedawno E36 z silnikiem M52B28. Denerwuje mnie jedna sprawa w silniku.

Kiedy zapalam gorący silnik, przez dobrych kilka sekund klepie (a raczej grzechocze) coś w głowicy. Po tych kilku sekundach, kiedy wszystko sie napełni olejem, jest ciszej ale dalej słychać te odgłosy, jednak tylko do ok 1500 obr/min. Powyżej silnik pracuje bez zarzutu. Najbardziej te cykanie jest słyszalne przy schodzeniu z obrotów (od 1500 w dół).

Wygląda to tak:

Dodaje gazu np do 3tys. silnik pracuje ładnie-odejmuje gazu-obroty dochodzą do 1500 - zaczyna cykać głośniej - obroty jałowe - cyka ciszej.

Gdy silnik jest zimny po zapaleniu przez 1-3 sek słychać bardzo delikatne cykanie ale potem przestaje zupełnie i jest cisza aż do rozgrzania.

Pierwsza rzecz o której pomyślałem w związku z tym cykaniem to kasatory hydrauliczne, no i je wymieniłem na nowe (przed wymianą nowy olej – bez zmian) . Nic nie pomogło, silnik pracuje jak pracował, a o kosztach nie wspomnę bo nie chce sie denerwować :mad2:

Czytałem na forum że Vanos też wydaje z siebie z czasem różne odgłosy ale czy to pasuje do opisu powyżej?

Czy ktoś miał już do czynienia z takimi objawami? Co to może być?

:)
Opublikowano
Ja miałem coś podobnego w m52b25, ale ja mam gaz i okazało się że przewód jest troszeczkę dziurawy.
Opublikowano

Vanos grzechocze przy około 1800obr. w górę i jak spada z obrotów

jest to wyrażny grzechot nie cykanie

jak położysz rękę na obudowie Vanosa to wyrażnie czuć te wibracje