Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Postępując zgodnie z instrukcją na forum, od kilku dni mam aktywny komputer pokładowy. Nie wiem jednak za jaki okres podawane są średnie, bo u mnie w mieście spalanie pokazuje na poziome 8,1 - 8,4 l/100, a na trasie jadąc bardzo delikatnie 7,5 l. Srednia prędkość w mieście ok 30 km/h a na trasie jadąc dość ostro 47 km/100. Czy to średnia roczna czy z ostatniego tysiąca kilometrów?

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
komp w bmw pokazuje srednie wartosci od ostatniego wyzerowania , to od ciebie zalezy z jakiego okresu chcesz miec podane srednie wartosci, czy po 100km czy po1000 km
Opublikowano

Tankuję zawsze do pełna i kasuję licznik po każdym tankowaniu. Przejechałem 480 km dość ostro na trasie w nocy, a komp pokazał średnia prędkość 48km/h, zużycie 7,4 l a z dystrybutora wyszło równo 6,5 litra, o prędkości nie wspomnę. Czy to podlega jakiejś kalibracji???

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Tankuję zawsze do pełna i kasuję licznik po każdym tankowaniu. Przejechałem 480 km dość ostro na trasie w nocy, a komp pokazał średnia prędkość 48km/h, zużycie 7,4 l a z dystrybutora wyszło równo 6,5 litra, o prędkości nie wspomnę. Czy to podlega jakiejś kalibracji???

Pozdrawiam, Hary.

A czy kolega skasował wskazania komputera także???

Co do średniej predkości - to wynik 48km/h jest wynikiem realnym. Pamiętaj, że jest to prędkość średnia.

Mi przy trasie nad morze (około 250km) wyszła średnia 52km/h.

Pzdr,

Opublikowano
piotr2569 dzięki Ci wielkie. Wstyd się przyznać, ale kasowałem tylko licznik a o kasowaniu kompa nie miałem zielonego pojęcia. Człowiek uczy się całe życie.
Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Wstyd się przyznać, ale kasowałem tylko licznik a o kasowaniu kompa nie miałem zielonego pojęcia. Człowiek uczy się całe życie.

Forum jest po to, aby sobie pomagać.

Kasowanie wskazań komputera poprzez przytrzymanie na kilka sekund przycisku od BC (tylko nie zwróciłem uwagi na to, czy kasuje się tylko wartość, która aktualnie wyświetla komputer - czy tez wszystkie wskazania kompa).

Pzdr,

Opublikowano
Wstyd się przyznać, ale kasowałem tylko licznik a o kasowaniu kompa nie miałem zielonego pojęcia. Człowiek uczy się całe życie.

Forum jest po to, aby sobie pomagać.

Kasowanie wskazań komputera poprzez przytrzymanie na kilka sekund przycisku od BC (tylko nie zwróciłem uwagi na to, czy kasuje się tylko wartość, która aktualnie wyświetla komputer - czy tez wszystkie wskazania kompa).

Pzdr,

chyba tylko wartosc

czyli trzeba skasowac osobno spalanie i srednia predkosc

tak mi sie wydaje bo ostatnio cos mi nie pasowalo

Opublikowano

trzeba skasowac obie wartosci osobno.

pytanie na ktore ciezko znalezc odpowiedz: jak sprawic aby komp nie oszukiwal spalania? jest juz podobny topic,ale instrukcja tam podana jest strasznie pogmatwana.da sie to zrobic podpinajac auto pod kompa??