Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam takie pytanie, czy kompletny uklad wydechowy iSa rozni sie czyms od zwyklej 318?? czy to jakas usportowiona wersja?? wszystko oryginalne od nowosci (250 tysiecy juz ma najechane) ale chodzi glosno..i jak dam buta to po prostu wyje, a czasami ryczy niczym tlumiki ultera :shock: o co chodzi?? w sumie siedzac w srodku auta nie przeszkadza ale na zewnatrz makabra :twisted: czy to znaczy ze w puszce cos sie posypalo? bo na luzie calkiem milo.

i przy okazji zapytam bo oszalec mozna z tym olejem w silniku...chodzi o to ze nie wiem jaki lac...obecnie mam elfa 0w30 pelny syntetyk, zrobilem dopiero 4 tysiace ale gosciu powiedzial ze ten jest po prostu zly- ma za mala gestosc i poleca mi zalac ten wysokoobrotowy silnik rowniez syntetykiem ale np 10w60 castrola rs...czy to nie uszczelni mi silnika mimo wieku? drugi radzi mi mineral...a trzeci polsyntetyk..eh :duh: (silniczek ladnie pracuje..zadnych niespodzianek, a na autostradzie biore 2litrowe hondy accord,skody octavie, fordy mondeo, ople vectry i tym podobne tandety :twisted: )

tak wogole sorry zem sie tak rozpisal ale sprawa z olejem to priorytet;]

Opublikowano
i przy okazji zapytam bo oszalec mozna z tym olejem w silniku...chodzi o to ze nie wiem jaki lac...obecnie mam elfa 0w30 pelny syntetyk (...) tak wogole sorry zem sie tak rozpisal ale sprawa z olejem to priorytet;]

Ty się pytaj, tylko sam wybierz :!:

http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html

Inaczej każdy poradzi ci inny gatunek.

Rzeczywiście, Elf 0W/30 dla iSa to przesada.

Jeśli szalejesz :twisted2: to wlej jakiegoś syntetyka o dość dużej lepkości kinematycznej przy wysokiej temperaturze (cSt przy 100 st. C w okolicy przynajmniej 14-15), ale niezbyt gęsty przy niskiej temperaturze (cS przy 40 st. C poniżej 100) i z możliwie najniższą temperaturą płynięcia - żeby zimą nie było kłopotów.

Według mnie 10W/60 byłoby dobrym pomysłem, jeśli jeździsz ostro po torze, albo trzymasz stałą 190 km/h na niemieckich autobahnach przez kilka godzin dziennie, palisz gumy na każdym skrzyżowaniu :evil: tudzież robisz dryfy na każdym łuku :evil: Do normalnej jazdy jest za gęsty.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).