Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem w ciągu ostatniego weekendu na zlocie alfa romeo. Były zawody na 1/4 (gdzie ciężkie 523 wcale nie odstawało od gtv 3.0, które ma 220 przeszło koni) i w niedzielę pomiary na hamowni. Podjeżdżały wszystkie alfy 2.5, 3.0, i rzędówki. O ile wszystkie v6 miały spadek mocy rzędu 2-3KM, a r4 ok. 10KM, to ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu moje 523 wypluło niemalże 186KM?! Jak to możliwe? Moment obrotowy jest raczej standardowy, przebieg wykresów również całkiem ok, ale skąd te 16 koni? Ma ktoś jakiś pomysł? Jak można sprawdzic, czy silnik jest seryjny, czy nikt nie robił żadnych przekładek? Nie wierzę, żeby v-power działał takie cuda i dodawał prawie 10% mocy.

Proszę o przedstawienie jakiejś najbardziej prawdopodobnej opcji, bo dręczy mnie to dosyc natarczywie niestety.

Tutaj wykres:

http://img363.imageshack.us/img363/7002/beztytuufm9.th.jpg

Opublikowano
hmm, no to ładnie, ciekawe ile ma moje 523i :), miałem kiedys mitsu colta 93r. 113 seria, powymienialem swiece przewody zaplonowe filtry jeszcze tam cos wlozylem wydech szerszy i na hamowni mial 120 koni :) odżył strasznie, wiadomo nie kazda hamownia jest dokladna, ale zrobilem ten sam zabieg w mojej buni jak kupilem, chociaz w tym przypadku byl konieczny, powymienialem swiece V-line 30, ok 200zł, fajki beru 170zł, wymienilem olej i auto odżyło nieźle, pasowalo by sie wybrac na hamownie bo jestem sam ciekaw czy mam tą serię bo po jeździe jak zmienie z 18 calowych obreczy i kapci 235 przod a 265 tył na 15 calowe 205 to jest taki ogien ze idzie koła pogubic na prostej ;) nie jedno teoretycznie mocniejsze autko zostalo w tyle, dwojka jest kosmiczna i długa :) moment max od 3500rpm tez pomaga, tylko ciekawe co z tymi kucykami.... musze sie w okolicy gdzies wybrac na hamownie