Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Temat dotyczy katalizatora do BMW 316i Compact. Silnik 1.6 benzyna. Rok produkcji 1997. Chciałem oszczędzić na tłumikach i kupiłem nieoryginalne zamienniki. Mieszkam w Irlandii i tutaj miałem wczoraj NCT odpowiednik polskiego przeglądu. Okazuje się, że nie przeszło ponieważ wskaźnik spalin był za wyskoki(pewnie brak katalizatora). Teraz muszę wstawić katalizator, ale nie mam pojęcia jaki ma być. Proszę o pomoc.

Opublikowano
Ale co mają nieorginalne tłumiki do katalizatora. Jak byś wstawił i oryginalne, to jak masz padnięty katalizator i tak normy będą przekroczone. Masz 3 wyjścia albo kupić oryginał, no to najlepiej pewnie w ASO (opcja najdroższa), zamiennik jeśli taki istnieje do twojego modelu i silnika (też troche kasy ale sporo mniej), albo katalizator uniwersalny dobierany do pojemności silnika akurat do 1,6 są najtańsze (w polsce chyba koło 300zł). No jeszcze są używki ale w to bym raczej nie właził chyba że wiesz od kogo bierzesz i co bierzesz. Zostaje kwestia norm bo różne katalizatory spełniają różne normy spalin EU2, EU3 (bodaj takie są oznaczenia) ale myślę że wystarczy uniwersalny kat najczęściej spełniający normę EU2.
Opublikowano
Nie mają nic do tego zamienniki tłumików. Mogą być nie oryginalne. Takie jednak nie posiadają katalizatorów. Wiem, że można wstawić katalizator uniwersalny. Nie posiadam jednak wiedzy jaki on powinien być. Teraz po twojej odpowiedzi moja wiedza jest już trochę szersza. Wielkie dzięki. Jeszcze jedno. Może jakieś konkretne namiary na firmy zajmujące się sprzedażą.
Opublikowano
Zobacz w necie pełno tego jest, wpisz "katalizator uniwersalny" (poszukaj sobie jak to będzie w angielskim :) ) Ja też muszę sobie wymienić kata i też chcę na uniwersalny (cena oryginału to masakra). W E46 jest sonda przed i za katalizatorem to możliwe że brak katalizatora trochę źle wpływa na spalanie (dlatego chcę kataliator). No niestety nikt tego nie wiedział na forum. W sumie latam teraz z pustym katem i niby normalnie, ale tylko niby bo z dobrym katalizatorem nie jeździłem bo jak kupiłem samochód to był już pusty.