Skocz do zawartości

2.5 TD 92r gaśnie i falują obroty na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wita. Jestem prawie szczęśliwym posiadaczem BMW e36 2.5 TD 92r. Gdy odpalam silnik na zimnym lub na gorącym obroty dziwnie falują. Dodam że na gorącym żeby odpalił muszę troszkę pokręcić, ale się z tym uporałem robiąc małą przeróbkę termostatu od grzania świeć i na gorącym pali tez od kopa. Po drugie od niedawna jak jadę i na czerwonym wcisnę sprzęgło to nieraz potrafi zgasnąć. Od razu odpala. Nieraz jest normalnie, a nieraz tylko ruszę dam za mało gazu i zdechnie. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak naprawić te falujące obroty i żeby mi nie gasł jak wcisne sprzęgło? Dodam że nie zawsze mi gaśnie i że mam nowy filtr paliwa, nowe przewody paliwa, nowy olej, pełno w baku. Znajomy mechanik mówił mi że falowanie obrotów spowodowane jest zanieczyszczeniem silniczka krokowego czy coś takiego.

Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają jak po kilku zgaśnięciach na mieście muszę prosić o odpalanie "na krótko" ludzi, a w stałym wyposarzeniu wożę kable do odpalania :( .

Opublikowano
falujace obroty to zanieczyszczony nastawnik pompy wtryskowej słabo pali na ciepłym wyciagniety łańcuch rozrządu (inni twierdzą że pompa wtryskowa) a dlaczego gaśnie ??może już jest słaby silnik albo sprzegło nie bierze tak jak powinno
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano

hmmm co do sprzęgła to zapewne jest już ono troszkę zajechane, nieraz zdarza się że po zmianie biegu obroty strasznie rosną a rozpędza się bardzo powoli. W niedługim czasie zamierzam wymienić tarcze sprzęgła i łańcuszek rozrządu. Wie ktoś może ile kosztować mogą tarcze sprzęgła i łańcuszek rozrządu?

Dodam jeszcze ze kupiłem moją bunię od kolesia co raczej (na pewno) ją ostro katował i prawdopodobnie jeździł na "czerwonym". Był to typ kolesia co jeździł póki mu nie zgasła sama. Nawet zderzak mu odpadł z przodu to nic sobie z tego nie zrobił i jeździł bez. Aż mi szkoda się robi tych BMW co trafiają w ręce takich ludzi ;/

Opublikowano
do mojego 318tds kompletne sprzegło kosztuje 500 zł bo bymieniałem a co wymień całe sprzeglo bo docisk jest slaby i sie ślizga ja kiedyś założyłem samą tarcze i była straszna lipa szarpało i przy ostrym ruszaniu potrafilo sie slizgać że wogóle nie ruszył tylko pełno dymu z pod maski
przedni napęd jest dla dziewczyn...