Skocz do zawartości

Przyspieszenie na 1biegu. Odcinanie zaplonu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dwoch dni jestem posiadaczem bmw 318i (pasek) z 1996 roku.

przebieg 110 000 mil (hmm ok 165 000km).

I jak zawsze po zakupie auto cos nie gra. I poza tym ze musze wymienic pasek (widac ze juz swoje przeszedl), zauwazylem dziwna rzecz.

Mianowicie przy ruszaniu, samochod zachowuje sie jakbym wciskal i puszczal pedal gazu, samochodem szarpie i ogolnie wyglada to zenujaco.

Nie chce wejsc plynnie na wysokie obroty tylko skacze.. idzie plynnie 1000 obrotow w gore potem odetnie zaplon spadnie o 500 w dol pozniej znow 1000 lub 1500 podem znow odetnie itd.

dzieje sie to w przypadku gdy staram sie ruszyc gwaltownie lub tez normalnie.

czestotliwosc jakies 8/10 razy (tzn ze nie zawsze tak jest choc zazwyczaj :))

jezeli sie spuszczam nad sprzeglem i ruszam jakbym mial duzo wolnego czasu to da sie jechac.

chce zaznaczyc ze sytuacja wystepuje tylko i wylacznie na 1 biegu zaczynajac od 2000 obrotow, na pozostalych pozostalych biegach jest idealnie ma dobre przyspieszenie i kreci sie do 6000 obrotow (na oko).

moje jedyne teraz wyjscie wyglada ze na 1biegu robie do 2000rpm i mometalnie trzeba 2bieg i jest ok ale to nie jest rozwiazanie. :)

gdyby ktos chcial wiedziec to nie mam pojecia jakie oznaczenia ma silnik i jak to sprawdzic to moje pierwsze bmw i nic nie wiem o tej marce:)

aha i na jalowych obrotach czasami faluje tak 750-1000rmp. (raczej rzadko)

prosilbym o jakies wskazowki od czego zaczac (poza podlaczeniem pod kompa bo to jutro zrobie) :)

........... 318i a 318i SE to to samo? (chodzi o silnik) czy 318i SE to 318is?

Opublikowano
Pasek to Ty masz ale do napędu alternatora ,wspomagania ewentualnie klimatyzacji bo w 1996 był już silnik m43 a ten jest na łańcuchu .Wpisz w pole search 7 ostatnich znaków z vin-u Twojego auta dowiesz się więcej co do obrotów poszukaj postów o nieszczelności dolotu ,czyszczeniu regulatora wolnych obrotów ( silniczka krokowego ) http://www.realoem.com/bmw/select.do