Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Słuchajcie mam takie pytanie do was, planuje wymienić tarcze i klocki z przodu w mojej buni. Ale nie wiem czy dam rade sam. Klocki kiedyś wymieniałem sam ale w golfie II. Natomiast tarcz jeszcze nigdy sam. Czy ktoś może mi poradzić jakie klucze będę potrzebował? Czy wogóle wymienie sam to i jakie czynności trzeba zrobić przy wymianie. Proszę o pomoc. Nadmienie że posiadam BMW E36 325td i z przodu mam tarcze wentylowane. POZDRAWIAM
Opublikowano

Kolego jeżeli lubisz sam pogrzebać przy aucie to kup albo ściągnij z neta książkę BMW serii3-sam naprawiam samochód

znajdziesz tam wiele wskazówek

co do hamulców to dasz sobie radę trzeba zdjąć zaciski a same tarcze trzymają się na jednej śrubie

wszystko wyjdzie podczas roboty ale nie jest to skomplikowane

Opublikowano

Odkręcasz koło, ściądgasz je. Kolenie odkręcasz zacisk kluczem16 czy 17 nie pamiętam dokładnie ale miej i ten i ten :D.

Od tyłu zacisku musisz ściągnąć takie gumki i tam jest imbus nr 7 albo 9 też dokładnie nie pamiętam ale zaopatrz się w oba bo oba są niespotykane w kompletach po 20 zl :D

Odkręcasz wszystko wyciągasz klocki potem odkręcasz chyba 6 imbusem śrubeczkę od tarczy wymieniasz i skręcasz wszystko.

Pamiętaj o czujniku oraz żebyś nie rozwalił węży od hamulca. najlepiej weź jakiś klocek i połóż cały zacisk na nim :)

Ot wszystko :)

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...